Pre obyvateľov Haiti, čo zostali po vlaňajšom zemetrasení bez domova, navrhol americký ateliér NC-office z Miami nové energeticky samostatné domy v tvare L. Domy sú postavené z ekologických materiálov a majú pasívny dizajn. Využívajú solárnu energiu, zhromaždenú dazďovú vodu a toalety využívajúce kompostovanie.

Malé moduly vytvárajú štyri izby, zoradené do tvaru písmena L. To umožňuje rozostaviť domy opakovane za sebou, tak aby vzniklo aj miesto pre malú záhradku.

Návrh nepočíta so sklom, namiesto neho sú použité posúvacie pevné panely, sieťky rpoti moskytom či kovové mriežky. Vonkajší povrch vyrobený zo špeciálnych Magnum board panelov. Ide o zelený stavebný materiál na báze minerálov s takmer univerzálnym použitím. Je odolný voči ohňu, vode či hmyzu, netoxický a stabilný (a to aj pri navlhnutí). Konštrukcia je z oceľových 4”x 4” ‘H’ nosníkov a stĺpov. Vznikne tak pevná “škatula” postavená na murovanej plošine. Napriek svojej veľkosti tak domy dokážu čeliť vetru aj zemetraseniam.

Z jednoduchým dizajnom, ekologickou efektívnosťou a nízkou cenou sú tieto domy ako stvorené pre ľudí, čo prišli o svoj domov.

Fotografie: NC-office

Viac na:

http://inhabitat.com/nc-office-designs-charming-l-shaped-self-sustaining-homes-for-haiti/