Recyklovať sa dá snáď úplne čokoľvek. Aj vyslúžilá duša vášho bicykla môže začať žiť “nový život”. Tak je to aspoň v Indii, kde práve z tejto suroviny vyrábajú koberce. Zaujímavý dizajn ocenený prestížnou svetovou cenou dokazuje, že sa tento nápad naozaj podaril.

Milovníci cyklistiky, zbystrite! Predstavujeme vám neobvyklý koberec, ktorý (nielen) pre vás vytvorila belgická spoločnosť Papilio.

Koberec CYCLO je vytvorený z vyslúžilých duší bicyklov. Tie sú rozrezané na úzkej pásy, ktoré sa vplietajú do tkanej štruktúry. Všetko sa ručne viaže v Indii, kde miestni výrobcovia získavajú materiál od lokálnych požičovní alebo opravovní bicyklov.

Zaujímavý doplnok do bytu z dielne belgických dizajnérov. Zdroj: Papilio

Koberec CYCLO vďaka svojej nápaditosti a zaujímavému prevedeniu navyše tento rok získal prestížnu cenu Red Dot Design Award, ktorá každoročne oceňuje produktový dizajn. Zvíťazil v konkurencii viac ako 4 000 výrobkov, a zoženiete za ho ca. 160 Eur.

Indickí tkáči tvoria gumený koberec. Zdroj: Papilio

Nadčasový koberec, vďaka ktorému sa v Indii spracujú tisícky vyslúžilých gumených duší, je označený štítkom, ktorý informuje klienta o splnení kritérií ekologickej zodpovednosti. Kupujúci si zároveň môže byť istý aj tým, že pri jeho výrobe neboli použité chemické látky. Ak teda fandíte recyklácii, alebo len hľadáte zaujímavý dizajnový kúsok do predsiene, je možno koberec CYCLO to pravé.

Koberec vytvorený ručne v Indii. Zdroj: Papilio

Marie Leschingerová

Článok vyšiel na portáli www.nazeleno.cz