Vždy je zaujímavé, keď sa opusteným stavbám vdýchne nový život. Žiarivým príkladom je amsterdamská kancelárska budova Kraanspoor od ateliéru Ontwerpgroep Trude Hooykaa. Kranspoor je v doslovnom preklade niečo ako žeriavová dráha. Je to vlastne žeriavový portál v bývalej lodenici opustený od 50. rokov 20. storočia. Na pôvodnom betónovom základe je teraz postavená nová štýlová trojposchodová budova.
Natiahnutá konštrukcia má dĺžku asi 270 metrov. Jeho vyvýšená konštrukcia sa v celej dĺžke použila ako základ pre Kraanspor. Budova sa tu „vznáša“ na kovovom ráme vo výške asi troch metrov. Jedna strana budovy je nad plavebnou cestou rieky Ij, presne ako voľakedy otáčavý žeriav.

Kraanspor má pôsobivú dvojitú sklenenú fasádu, pričom vrchnou vrstvou je možné pomocou motora pohybovať. Spodná vrstva má sklopné okná, ktoré majú veľkosť od podlahy k stropu a umožňujú prirodzenú ventiláciu budovy. Okná orámované drevom tiež dobre izolujú pred teplom a chladom. Klíma je v  budove riadená aj pomocou vody z rieky Ij, ktorá je sem vháňaná pumpou.

Pri návrhu sa v maximálnej možnej miere použila pôvodná štruktúra. Pôvodné schodisko zostalo a teraz sa tu nachádza výťah a nové bezpečnostné schody. Priechody, ktoré používala obsluha žeriava, sa po novom používajú ako núdzový východ. Priestor pod mostíkom sa teraz používa ako veľké skladovacie priestory.

Fotografie: Ontwerpgroep Trude Hooykaa

Viac na:

http://inhabitat.com/kraanspoor-office-building-hovers-above-repurposed-craneway-in-amsterdam-harbor/