Okrúhly ekodom pre každého

Zámerom Roberta Konieczneho z poľskej firmy KWK Promes bolo navrhnúť dom vhodný pre každú rodinu a na akýkoľvek pozemok. Výsledkom je takzvaný „Standard Home“ – teda štandardný dom. Ide o dvojposchodový okrúhly dom, ktorý je možné prispôsobiť potrebám majiteľov. Prvý takýto dom postavili v poľskom meste Pszczyna a ďalší sa plánuje v Berlíne.

Okrúhly ekodom pre každého Okrúhly ekodom pre každého Okrúhly ekodom pre každého Okrúhly ekodom pre každého Okrúhly ekodom pre každého

Dom má tri obývacie izby a v súlade s princípmi trvalej udržateľnosti je postavený z prírodných materiálov, má vysokoúčinnú izoláciu a využíva obnoviteľné zdroje energie.

Okrúhly tvar zabezpečuje jednoduché prispôsobenie ľubovoľnému pozemku. Okná či dvere možno jednoducho umiestniť v závislosti od orientácie slnka alebo požadovaného výhľadu. Jednoduchým spôsobom tiež možno podľa potrieb zmeniť tvar alebo typ strechy. Podobne je flexibilné aj rozloženie interiéru. To možno jednoducho prispôsobiť podľa potrieb rodiny. Centrálne točité schodisko predstavuje jadro domu, ktorého rozloha je 223 metrov štvorcových. Z centra domu sú lúčovito rozmiestnené izby. Drevené prefabrikáty znižujú náklady a čas výstavby a zvyšujú tiež celkovú kvalitu.

Okrúhly ekodom pre každého Okrúhly ekodom pre každého

Pri navrhovaní domu boli dôležitými faktormi trvalá udržateľnosť a ohľad na životné prostredie. Prírodné stavebné materiály boli skombinované s vysokokvalitnou tepelnou izoláciou, elimináciou tepelných mostov a obnoviteľnými zdrojmi energie. Vhodná orientácia okien, dverí a strechy minimalizuje nároky na energiu, čim sa jednoducho dosahujú štandardy pasívnych domov.

Okrúhly ekodom pre každého Okrúhly ekodom pre každého Okrúhly ekodom pre každého Okrúhly ekodom pre každého

Na návrhu sa začalo pracovať v roku 2007, výstavba domu skončila v roku 2010.

Fotografie: KWK Promes

Viac na: http://inhabitat.com/cylindrical-prefab-standard-house-sustainably-fits-any-family-and-any-location/