Medzera príliš úzka na výstavbu „kamenného“ domu, no príliš široká a prázdna v urbánnej štruktúre mestského okruhu. Aj tak sa vníma priestor medzi Tatracentrom a hotelom Crowne Plaza na Hodžovom námestí v Bratislave, čiže nad vstupom do podchodu z Poštovej ulice. Čo s touto prázdnou plochou obkolesenou betónovým zábradlím? Podľa spoluautora projektu architekta Ľubomíra Králika odpoveďou by mala byť Zelená kocka v podobe celoskleneného kubusu „oblečeného“ do zelených šiat popínavých rastlín, ktorý bude slúžiť aj ako obchod a reštaurácia.

V poetickej reči obrazov možno Zelenú kocku vnímať aj ako posledný strom na Poštovej ulici, lampu s mihotavým zelenkavým šerosvitom tienidla z listov, bránu k Prezidentskému palácu či ako červený koberec Poštovej ulice. K okolitým objektom Tatracentra a hotela Crowne Plaza má ambíciu prihovárať sa prívetivou tvárou živého plota.

V priestore Poštovej ulice vytvára zelené pozadie pre plastiku Martina Lettricha. Poštová ulica sa už nekončí v tmavej diere betónového podchodu s pomaľovanými stenami a páchnucimi útrobami, ale v sofistikovanom objekte, bezkolízne riešiacom komunikačné problémy úrovní Poštová – Hodžovo námestie; v dynamickej kompozícii tretieho tisícročia, premenlivej podľa ročných období, dennej či nočnej hodiny.

Vzťah formy a funkcie nie je chápaný v obmedzenej architektonickej podobe len ako vnútorný vzťah prejavu funkcie vo výzore, ale i v urbanistickej polohe v kontextuálnej rovine polohy a jej významu v organizme mesta,“ hovorí Ľubomír Králik. „Zelená kocka by chcela byť mikroparkom v sklobetónovej džungli mesta, ale aj environmentálnym pokusom lokálneho dosahu, prinášajúcim uponáhľaným ľuďom pocit prírodného pokoja, ktorý vonia a hladí našu dušu…

Zelená kocka však nechce byť len architektúrou s výtvarným rozpätím, ktorá kultivuje ľudskú citlivosť a prináša závan osviežujúcej prírody. Má aj svoj utilitárny rozmer, ktorý sa delí na jednotlivé podlažia. Vzhľadom k voľnej dispozícii objektu môžu byť v parteri, na prvom a druhom poschodí umiestnené prevádzky konvenujúce lokalizácii celého objektu, ako aj jeho predpokladanému funkčnému zameraniu, ktorým je oddych a spoločenské stretávanie sa ľudí pri funkciách typických pre mestský polyfunkčný parter. Na druhom poschodí je otvorený priestor so strechou zo zelených treláží (oporné steny), nebom nad hlavou a výhľadom na hrad. Prevádzky vertikálne prepája zasklený výťah a schodisko, umožňujúce v prípade potreby ich separáciu i zlúčenie.

V realizačnom projekte sa zvýšil podiel zasklených plôch a celosklená Zelená kocka bude kompletne „obalená“ lankovým antikorom v rastri vyhovujúcom popínavej zeleni. Požiadavka Mestskej časti Bratislava – Staré mesto na zaoblenie rohov obvodovej konštrukcie sa splní prirodzenou cestou – popínavá zeleň v rohoch zmäkčí celkový výraz objektu.

Interiéry sa vyriešia s dôrazom na ich využitie v čo možno najväčšej miere. Predpokladané materiálové povrchy sa upresnia v projekte interiéru podľa možností investora, pričom jednotlivé prevádzky budú odlíšené podľa zvukovoakustických a svetelných potrieb a funkčného využitia.

 

Výstavba Zelenej kocky je už v plnom prúde.

Názov Zelená kocka
Miesto Hodžovo námestie, Bratislava
Autori architektúry Ateliér BOGÁR KRÁLIK URBANateliér architektúry a designu
Spolupráca Ing. arch. David Paluš
Investor Alto Invest, s. r. o.
Zastavaná plocha 250,1 m2
Obstavaný priestor 3 250 m3
Úžitková plocha 861,52 m2
Vizualizácie: BOGÁR KRÁLIK URBAN/BEEF.SK

 

Zdroj: www.asb.sk

Článok bol uverejnený v časopise ASB.