Minulé leto sa architekti Anna & Eugeni Bach nachádzali v situácii, ktorá môže byť mnohým architektom-rodičom povedomá. Ich vlastné deti sa potom, čo zistili, že ich rodičia sú architekti, začali pýtať, prečo nenavrhli žiadny dom aj pre nich. Tak rodičia prisľúbili, že im postavia dom na farme ich starých rodičov vo Fínsku. A samozrejme, na naliehanie detí, aj sľub splnili.

Drevená chatka je založená hlavne na reze: konštrukcia je veľmi jednoduchá, opakovaná v 2 rovnakých, no na rôzne strany orientovaných moduloch. Jeden z týchto modulov má dvojitú výšku (v detskej mierke), čo umožňuje dospelým vstúpiť do domu bez toho, aby sa museli zohnúť. Druhý modul má 2 úrovne spojené jednoduchým rebríkom umožňujúcim komplexnejšie hry vo vnútri domu.

Toto jednoduché východisko má za následok skutočnosť, že dom zvonku nadobúda charakter takmer abstraktného objektu, bez akejkoľvek referencie k mierke; zatiaľčo vo vnútri pri prechode cez moduly sa dá rozoznať typický rez detského domu so symetrickou strechou aký sme kreslili sami, keď sme boli deti.

Interiér je zložený z toho, čo deti chápu ako podstatu domu: väčší priestor by mohol byť obývačkou, menší priestor kuchyňou a vyvýšená plocha miestom pre izby. To všetko v predstavách. Abstraktný charakter interiéru umožňuje detskej fantázii plynúť a priestory, ktoré by mohli byť identifikované ako obytné sa môžu zrazu zmeniť na žalár stredovekého hradu alebo na atiku hlavnej veže z ktorej sa dajú strieľať šípy na nepriateľa.

 

Stavba domčeka trvala 2 týždne: bol celý postavený 2 osobami(dospelými a 2 malými pomocníkmi). Bola rovnako výchovným ako aj odmeňujúcim procesom: deti videli a pochopili, že veci sa dajú dosiahnuť úsilím a že je možné realizovať vlastné sny. Na stavbu konštrukcie a podláh bolo použité smrekové drevo z farmy starých rodičov – zo stromov zasadených prastarými rodičmi detí a vyrúbaných ich starými rodičmi. Zbytok dreva bol nakúpený v stavebninách od malých píl v okolí.

Celý domček je z dreva – konštrukcia, podlahy, steny a strecha, s použitím tradičných techník fínskych stodôl ako napríklad vynechanie medzery vo veľkosti klinca medzi doskami kvôli ventilácii domu alebo vytvorenie strešného systému jednoduchým prekrytím drevených fošní aby sa predišlo vnikaniu vody. Len malá galvanizovaná lišta pomáha chrániť rezané drevo na fasáde pred vodou.

  

Domček bol natretý bielymi vertikálnymi pásmi, čo je zachované aj na streche a zdôrazňuje pôvodný rez projektom. Zbytok dreva bol ponechaný neošetrený, aby časom zošedol a postupne čoraz viac kontrastoval s namaľovanými povrchmi, čo bude zjavnejšie znázorňovať plynutie času a tiež symbolizovať, že deti rastú. Tieto pásy dávajú objemu slávnostný ráz akokeby išlo o maják alebo starú prezliekaciu kabínku na pláži, aj keď v tomto prípade pri umiestnení vo vidieckom prostredí a obkolesení jabloňami nadobúda objekt viac snový charakter.

Preklad: Anna Nemcova

Zdroj: www.archdaily.com