Prestavba bývalej mliekárne na 5 izbový dom s malým bazénom od architektov Skene Catling de la Peña sa nachádza na 850 akrovom pozemku v Somersete. Bolo potrebné prakticky urobiť nový návrh, pričom mala budova pôsobiť ako keby vznikla prirodzene, rozšírením pôvodnej stavby. Rôzne malé prístavby boli odstránené a pridaná bola prístavba, ktorá mala vytvoriť priestor pre 4 až 5 spální, 3 kúpeľne a veľkorysejšie komunikačné priestory s izbami lepších proporcií.

Pôvodná nemovitosť na prenajímanie sa zmenila na útočisko pre pre klienta. Návrh mal kombinovať súkromie a izolovanosť s otvorením sa širšej krajine. V prístavbe sú 2 kúpeľne, kde sa všetko za ohraničujúcimi stenami môže zaplaviť vodou. Vrstvený dub a laminované plavené sklo vytvárajú tajomné, filtrované svetlo.

Odhmotňujúci efekt lomu a odrazu svetla vytvára pocit sveta pod hladinou vody. Užívateľ je animovaný pohybom svetla po dome počas dňa. Ráno nízke slnko zaplavuje východ, pričom sklo vytvára prizmu a projektuje zelené vodové kosoštvorce na podlahy a steny. Cez obed, keď je slnko nad hlavou, prúdia slnečné lúče cez štrbinu strešného okna a prestupujú mostíkom obojstranného zrkadla poskytujúc pohľady na prízemie po celom dome. V noci je to naopak a plamene v kozube sú viditeľné cez podlahu odpočívadla.

  
Cieľom bolo použiť čo najviac lokálnych materiálov. Drevo z pozemku je rezané a sušené v stodolách na priestoroch farmy oproti stavbe a spôsob sušenia, kedy sú surové dosky kôli cirkulácii vzduchu oddelené rozpierkami sa stal motorom logiky a estetiky prístavby. Sklo je vrstvené rovnakým spôsobom. Šírka latiek sa smerom dole zväčšuje, aby sa umocnil dojem tiaže a vidiecky vzhľad.
Namiesto zbúrania a znovuvybudovania mal byť dojem útočiska posilnený kamuflážou – forma a rozloženie hmôt prístavby odráža a podčiarkuje pôvodnú stavbu. Dom mal vyzerať nezmenený, odhaľovať sa až postupne pri vchádzaní a najprivátnejšie priestory sa stali najveľkorysejšími a najluxusnejšími, budova skrátka mala favorizovať ústranie.

Štítové steny boli pojaté ako pevné trámy medzi oceľovými nosníkmi upevnenými na budove a svahu oproti. V konštrukcii sa striedajú do seba zapadajúce vrstvy dubových blokov a blokov z laminovaného skla. Prístavba bola postavená miestnym stolárom, čoho výsledkom sú milimetrové rezervy a veľmi jemné opracovanie. Drevo bolo vyrúbané a opracované v jeho dielni 2 míle od miesta stavby a sklené bloky boli laminované blízkym špecialistom na sklo.

 

Sklo bolo použité rôznymi spôsobmi na podčiarknutie konceptu „postupného rozmotávania“ domu. Zmyslovo vytváraju bloky z laminovaného skla vodnú bariéru, slúžiac ako konštrukcia aj obálka a posielajúc lomené svetlo po kúpeľňových priestoroch pri dojme uzavretia a zároveň prepojenia ku krajine vonku. Sklo s nízkym obsahom železa, pochádzajúce z prístrojov pre vedecké a vojenské účely vytvára 4 „okná“ namierené na vybrané pohľady von. Obojstranné zrkadlo napodobňuje vodu v bazéne vo forme pásu cez celú budovu a umožňuje pohľady cez dve poschodia. Pár starožitných teleskopov zamontovaných do zrkadlovej konštrukcie umožňuje návštevníkom preskúmať dom. Samočistiace sklo pôsobí ako obrazovka pre bazén a strešné presklenie.

Preklad: Anna Nemcová

Zdroj: www.archdaily.com