Stredná Európa nezostáva v novej výstavbe za svetom pozadu. Kríza nekríza, aj v poľskom hlavnom meste v priebehu najbližších rokov vyrastie nová dominanta. Varšavský mrakodrap vysoký takmer 200 metrov zaujme nielen svojou architektúrou, ale aj “zelenými” systémami.

Nová dominanta by mala počas nasledujúcich piatich rokov vyrásť v centre poľského hlavného mesta. Medzinárodná súťaž o najlepší návrh nového administratívneho mrakodrapu s kancelárskymi priestormi vyhrali dánski projektanti z firmy Schmidt Hammer Lassen so svojím návrhom takmer 200metrového mrakodrapu.

Víťazný návrh predstavuje 188 metrov vysokú budovu, zloženú z troch hmôt o rôznej výške. Žiarivá fasáda mrakodrapu nenechá nikoho na pochybách o tom, že pôjde o novú dominantu mesta. Nejde však len o zaujímavý architektonický kúsok, ale aj o projekt premyslený aj čo do technickej stránky.

Okolie budovy by malo chodcom poskytnúť priame spojenie medzi námestím, parkom a historickou štvrtí na juhu

Architekti nepodcenili využitie obnoviteľných zdrojov energie a zásad trvalo udržateľného stavania, čo bolo aj jednou z príčin ich úspechu v súťaži. Dômyselné riešenie dokazuje aj Zlaté hodnotenie v rámci metodiky LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), ktorá vznikla v USA a posudzuje energetickú a environmentálnu stránku budov.

A akými systémy môže budova zaujať? Množstvo slnečných lúčov dopadajúcich do interiérov cez vysoko transparentné modulárny fasádu budú regulovať inteligentné systémy tienenia. Šikmé plochy striech budú vysadené fotovoltaickými panelmi a chýbať nebude ani systém pre zber a využitie dažďovej vody.

Transparentné fasáda

Nový mrakodrap, ktorý sa začne stavať budúci rok a dokončený by mal byť v roku 2016, bude ponúkať asi 60 000 metrov štvorcových kancelárskych plôch.

  

Fotky: www.shl.dk/eng/