Koncept reštaurácie od Pacific Environment Architects na Novom Zélande bol inšpirovaný čarovným umiestnením vysoko nad otvorenou lúkou a meandrujúcim potokom na okraji sekvojového lesa.

Nezvyčajná architektúra pripomína detské sny, hry a rozprávky o vílach čarodejniciach. Je inšpirovaná mnohými tvarmi nachádzajúcimi sa v prírode – od kukly chrániacej rodiaceho sa motýľa či moľu po sušiacu sa hlavičku cibule či cesnaku. Otvorenými, špirálovite sa do centra vinúcimi koncami sa vzdialene podobá morskej mušli. Niekedy je považovaná za v noci svietielkujúcu lanternu alebo maják, počas dňa je skôr semikamuflážovaným výrastkom alebo stromovou pevnosťou, ktorá poskytuje výhľad aj útočisko.

 

Do reštaurácie sa vstupuje po 60m dlhej lávke v korunách stromov. Vybraté miesto a strom museli splniť milión funkčných požiadaviek – umiestniť 18tich sediacich hostí, obsluhujúcich čašníkov a bar, umožniť správne uhly pre kameru s potrebnými svetelnými podmienkami pre natáčanie reklám a webkamier, mať voľný výhľad do údolia a ponad vchod, ako aj zabezpečiť statiku stavby. Nakoniec bol zvolený jeden z väčších stromov, ktorý stojí nad strmou časťou svahu, čo podčiarkuje výšku stromu. Kuchyňa, priestory pre catering a toalety sú na úrovni terénu.

 

“Organický“ tvar architektúry je vizuálne ukotvený na strome, zatiaľčo vertikalita rebier napodobuje vertikalitu sekvojí a umožňuje budove prirodzene splynúť s okolím, akokeby sa jednalo o prírodný tvar. Konštrukcia je takmer 10 m široká a 12 m vysoká, s terasovitým sedením vo výške 10 m nad zemou. Drevené nosníky vytvárajú hlavnú nosnú konštrukciu. Zakrivené rebrá sú z lepených borovicových trámov, plantážové topole boli použité na lišty a sekvojové drevo z okolia na zábradlie lávky.

 

Otáznou je nekonečná dilema architektov: je klientova politická, etická, náboženská či environmentálna príslušnosť dôležitá? Žlté stránky sú takýmto prípadom. Projekt tohto „stromového“ domu je súčasťou rozsiahlej reklamnej kampane amerických Žltých stránok. Každoročne sa v USA vytlačí 500 miliónov zoznamov – takmer dva na osobu, čo znamená vypílenie 9 miliónov stromov, spotrebovanie 1,6 miliard libier (725.000 ton) papiera, 7,2 milióna barelov (1,1 mil. m3) oleja atď. Agentúra EPA odhaduje, že zoznamy vytvárajú takmer 5 percent celkového odpadu v skládkach. Malo by toto hrať rolu pre architektov? Myslíme si, že áno.

Preklad: Anna Nemcová

Zdroje: www.yatzer.com, inhabitat.com

Fotky: © Pacific Environment Architects