Foto: maltee - photocase.com

Ako v kúpeľni znížiť spotrebu vody? Trebárs tak, že sa namiesto desiatich minút budete sprchovať len päť. Alebo sa umyjete v sprche, ktorá na vás miesto prúdu vody pustí hmlu. Pozrite sa na desať nevšedných konceptov ekologických spŕch, ktoré vedia šetriť vodu.

Sprchovanie miluje snáď každý. Ranný či večerný rituál odplavenia špiny a stresu je skrátka neodmysliteľnou súčasťou dňa. Voda sa ale v 21. storočí stáva čoraz vzácnejším zdrojom. A tak dlhé minúty strávené v sprche nie sú práve tou najlepšou cestou, ako spotrebu vzácne pitnej vody znížiť.

“Pri sprchovaní v hmle spotrebujete len liter vody za minútu.”

Napriek tomu sa tých približne 120 litrov vody, ktoré denne spotrebujeme, dá rôznymi spôsobmi obmedziť. Hoci je súčasný životný štýl práve čo sahygieny týka vcelku náročný, so zaujímavým riešením prišli dizajnéri. Tí sa totiž začali zaujímať, ako sprchovaniu neubrať na príjemnosti, pritom ale znížiť spotrebu vody. Vybrali sme pre vás desať variantov spŕch, ktoré šetria nielen vodu, ale niekedy aj energiu na jej ohrev.

Osprchujte sa v hmle

Väčšina sprchovacích hlavíc vám pri sprchovaní dopraje silný prúd vody. Práve na ekonomickejšie hospodárenie s vodou pri sprchovaní sa zameral dizajnér Alemina Vranes. Jeho návrh sprchy využíva technológiu prevzdušňovania, kedy transformuje vodu do jemných kvapiek – hmly.
Sprchovú hlavicu ľahko nastavíte do správnej výšky, kde vykurovacie teleso prevádza vodnú hmlu do pary v prípade, že zatúžite po horúcej sprche. Koncept “hmlovej sprchy” údajne šetrí nielen vodu, ale aj energiu potrebnú na jej ohrev. Na také minútové “sprchovanie” spotrebujete asi 1 liter vody, čo je výrazne menej v porovnaní s klasickými sprchami.

Páčilo by sa vám sprchovanie v hmle? Foto: student.designawards.com.au

Sprchovacia rohož vám skontroluje spotrebu vody

Návrh ekologickej sprchy od Tommasa Coli využíva princíp špeciálnej “sprchovej rohože”. Rohož, na ktorej sprchující sa človek stojí, je na začiatku pokrytá sústrednými kruhmi. Tie sa s predlžujúcou sa dobou sprchovanie začínajú zväčšovať a prehlbovať a stáť na nich je pri tom stále menej príjemné. Zostrujúce sa hrany kruhov na rohoži tak človeku pripomínajú zvyšujúcu spotrebu vody.
Špeciálna rohož je vyrobená z materiálu, ktorý sa rozťahuje pod tlakom telesnej hmotnosti v prítomnosti vody. Toto zariadenie by mohlo svoje využitie nájsť napríklad na verejných miestach, ako sú sprchy v bazénoch či telocvičniach, kde sa ľudia často sprchujú príliš dlho. Miesto jednoduchého časovača, ktorý sa tu používa, by mohla poslúžiť “sprchová rohož”, ktorá človeka skrátka nenechá bezmyšlienkovite sprchovať sa príliš dlhú dobu.

Sprcha od dizajnéra Tommaso coli. Foto: tommasocolia.com

Zalejte si zeleň

Ekologická sprcha, kde ani kvapka nepríde nazmar. Ako je to možné? Táto sprcha je postavená na myšlienke spätného využívania šedých vôd. Voda je pri sprchovaní odvádzaná do piesočného lôžka, z ktorého vyrastá rákosie a ďalšie vodné rastliny. Filtruje sa cez piesok a korene, kde sa zachytia hlavné baktérie a nečistoty. Vodné rastliny tieto nečistoty pomáhajú absorbovať a vodu recyklovať. Jediným väčším obmedzením pre tento zaujímavý ekosystém je potreba dostatku slnečného svetla.

Chceli by ste mať v sprche rákosie? Foto: junyasumoto.com

Za päť minút sprchovania len dva litre vody

Sprchovanie v hmle využíva aj ďalší koncept sprchy od brazílskeho dizajnéra Joao Diego Schimanski. Sprcha vytvorená pre súťaž Electrolux design roku 2007 využíva pre sprchovanie len drobné kvapky vody namiesto vodného prúdu. Jemné kvapôčky sú vytvárané pomocou špeciálnej ultrazvukovej technológie. Inteligentný senzor reaguje na pohyby tela sprchujícej sa osoby a smeruje prúd hmly tam, kam je treba. A spotreba vody? Tá je v takej sprche iba 2 litre za päť minút!

Sprcha navrhnutá pre Electrolux design 2007. Foto: electroluxdesignlab.com

Opláchnuť – zahmliť – opláchnuť

Dizajnéri z Pensar Development zo Seattlu navrhli inovatívnu sprchu založenú na osobitnom cykle. Ten vám najskôr poskytne minútové sprchovanie nasledované štyrmi minútami “hmlového sprchovania”. Nasledujúce dve minúty vám sprcha opäť dopraje klasický prúd vody, pričom dĺžku cyklov si môžete sami nastaviť. Úspora asi 56% vody a energie je tu podľa tvorcov zaručená.

Sprcha vám dopraje sprchovanie vo zvolenom časovom cykle. Foto: pensardevelopment.com

Inteligentná sprcha ušetrí energiu

Tento sprchovací kút poteší predovšetkým svojím inteligentným hospodárením s vodou. Využíva totiž technológiu, ktorá prevzdušňuje kvapky vody pri sprchovaní a znižuje tak spotrebu vody. Okrem toho využíva tepelný výmenník, v ktorom teplo horúcej vody využíva k ohriatiu privádzanej studenej vody a zvládne tak ušetriť až 50% energie potrebnej na ohrev. Sprchovací kút naviac ponúka multifunkčné využitie pre rad ďalších účelov – kúpanie dieťaťa, umývanie rúk či pranie.

Multifunkčný sprchový kút. Foto: jamesdysonaward.org

Koľko zostáva vody?

Uvedomiť si, koľko vody vlastne v kúpeľni spotrebujeme, pomôže táto na prvý pohľad obyčajná sprcha. Minimalistický dizajn multifunkčného kusu od Franka Guo. Vďaka transparentnej nádrži jednoducho napovie, koľko vody pri sprchovaní spotrebujete. Na rovnaký zásobník vody je zároveň napojená aj toaleta a umývadlo, a tak máte dokonalý prehľad, koľko vody vo vašej kúpeľni pretečie.

Hladina vody v nádrži napovie niečo o vašej spotrebe. Foto: yankodesign.com

Pozri sa, koľko vody si spotreboval

Vizuálnu spätnú väzbu o tom, koľko vody pri sprchovaní spotrebovávate, vám dá aj táto sprcha. Koncept od Sang-in Lee a Dae Hyun Kim má dômyselnú kontrolu spotreby vody zabudovanú v rámci sprchovej rúrky. Kontrolka klesajúca vás pri sprchovaní upozorňuje na to, koľko vody vám už pri sprchovaní pretieklo, a tak vás nenechá s vodou len tak plytvať. Sprchová hadica má navyše zabudovanú reguláciu teploty a sily vodného prúdu.

Pri sprchovaní máte prehľad, koľko vody už pretieklo. Foto: yankodesign.com

Užite si sprchovanie v kúpeľnej sprche

Už na prvý pohľad je jasné, že sa nejedná o bežnú sprchu. Sprchovací kút v tvare bubliny dokáže úsporne hospodáriť s vodou, ktorú počas sprchovania kontinuálne recykluje. Voda je filtrovaná a udržiavaná pri konštantnej teplote. Sprchovanie si pritom môžete užívať ako v kúpeľoch – masážne trysky sú umiestnené na vrchu a bokoch. Spotreba vody je tu prekvapivo nízka – pôžitok zo sprchovania si v nej môžete užiť s iba 20 litrami vody!

Sprchovanie ako v kúpeľoch a ešte ekologicky! Foto: behance.net

Eko-sprcha na vlastný pohon

Ekologické sprchovanie ponúka aj sprcha od Paula Frigouta, ktorá využíva ľudskú váhu a silu nôh. Voda je uložená v spodnom zásobníku, keď sa ale postavíte na drevenú podlahu, voda je nútená stúpať až do nádrže nad vašou hlavou. Prostredníctvom záťaže a pohybu na drevenej podlahe klesajú jej jednotlivé dieliky dole a vytláčajú vodu do horného zásobníka. Prúd vody stúpajúci hore zase poháňa turbínu, ktorá vyrába elektrinu a vodu ohrieva. Dômyselný systém, vďaka ktorému výrazne ušetríte na energiách!

Úplne sebestačná sprcha na vlastný pohon. Zdroj: yankodesign.com

Článok bol uverejnený na našom partnerskom portáli www.nazeleno.cz