„Stromové“ domy nie sú ničím novým pre odvážne deti, skupina architektov na Štutgardskej univerzite v Nemecku však obohatila svojou prvou vežou zo živých stromov pôvodnú myšlienku o nový význam. „Baubotanická“ stavba, ktorá je 9 m vysoká a má v pôdoryse 8 m štvorcových, pozostáva zo stoviek rastlín vŕby bielej, ktoré sa majú zrásť do jedného obrovského megastromu.

Vystavanie konštrukcie nebolo jednoduché. Vŕbové vetvy na spodku boli zastrčené do zeme, ostatné boli v kontajneroch pripevnené k dočasnému oceľovému lešeniu. Kontajnery budú odstránené, keď bude koreňová štruktúra dostatočne silná. Lešenie bude rozobraté, keď bude vetvová konštrukcia schopná samostatne uniesť 3 oceľové plošiny. Celý proces by mal trvať asi 8 až 10 rokov, ale stavba sa od otvorenia verejnosti v roku 2009 už niekoľko krát zazelenala.

Baubotanický projekt nebol vymyslený len tak pre zábavu – na ňom podieľajúci sa architekti skúmajú elasticitu stromov a spôsoby, ktorými by stromy mohli rásť okolo oceľových podpier. Ak sa veža zo živých stromov osvedčí, takýto koncept by mohol byť využívaný ako prírodná alternatíva pre všetko od mostov cez pavilóny po ornitologické stanice.

 

Preklad: Anna Nemcová

Zdroj: inhabitat.com

Fotky: www.baubotanik.org