Najvyššia drevostavba v Nemecku má osem poschodí a výšku 25 metrov. Foto: Fermacell

Tri a pol týždňa trvalo stavbárom postaviť najvyššiu nemeckú drevostavbu. Osempodlažný bytový dom postavený z prefabrikovaných panelov privezených z továrne vyrástol v “meste budúcnosti” neďaleko Mníchova. Vytŕča do výšky 25 metrov a ponúka skromné ​​i luxusné bývanie.
Mesto budúcnosti rastie v nemeckom Bad Aibling neďaleko Mníchova. Na mieste bývalej americkej leteckej základne vzniká mesto s nulovou energetickou náročnosťou, stvorené ako ústretové miesto pre život. Pôvodné budovy zmizli alebo sú prestavované a namiesto nich vznikajú bytové domy, kancelárie či zdravotnícke zariadenia.

“Dom so svojimi 25 metrami pokoril priečku najvyššej nemeckej drevostavby.”

Čo ale v tomto novom meste budúcnosti zaujme na prvý pohľad najviac, je najvyššia nemecká drevostavba. Neobyčajnú osempodlažnú budovu takmer výhradne z dreva tu postavili v lete 2011 podľa projektu firmy SCHANKULA Architekten. A keď z dreva, tak naozaj z dreva. Kompletne drevená je nosná konštrukcia i plášť budovy. A aby si ho užili aj obyvatelia vo vnútri, je im v interiéroch dopriaty pohľad na drevené stropy.

Každý byt má k dispozícii voľné plochy vo forme oceľových balkónov, ktoré sú kotvené do podlažných stropov - farebné zábradlia balkónov navyše vytvárajú podstatnú charakteristiku vzhľadu budovy. Foto: Fermacell

Tri a pol týždňa. Tak dlho trvalo, než z privezených dielcov vyrástla takmer 25 metrov vysoká budova. Rýchlu výstavbu umožnili hlavne prefabrikácie stavebných prvkov – stenové diely prišli už so zabudovanými oknami a hotovou fasádou, a na mieste už zostávalo len zmontovať celú stavbu dohromady. Pre požiarnu bezpečnosť je však vytvorené vnútorné schodiskové jadro z betónu.

A kto sa môže z novej atraktívnej drevostavby tešiť? V dvoch spodných poschodiach vzniknú kancelárie a šesť vyšších poschodí ponúkne priestor pre rôzne veľké byty. Vybrať si bude môcť naozaj každý – sú tu veľkosti od jednoizbového bytu cez byty dvoj- a trojizbové až po luxusné penthouse so strešnou terasou. Príjemnou súčasťou je balkón ku každému bytu.

Nosné prvky fasády vznikali najprv ako prefabrikáty u firmy Huber & Sohn - základom je drevená masívna stena z vlastného vývoja, obojstranne vystužená opláštením zo sadrovláknitých dosiek FERMACELL. Foto: Fermacell

Nemecko svoj povestný energeticky šetrný prístup nezaprie ani v spôsobe vykurovania najvyššej drevostavby – teplo domu dodáva nová elektráreň na štiepky. Pýtate sa, koľko ho táto zaujímavá stavba spotrebuje? Až prekvapivo málo. Postačí jej 17,2 kWh/m2, čo ju radí takmer do kategórie stavieb v pasívnom štandarde. To poteší nielen obyvateľov, ktorí za teplo veľa nezaplatia, ale aj radu ekologických nadšencov, ktorých nadchne minimálna uhlíková stopa.

Situácia

Prízemie

Podlažie

Penthouse

Drevená “veža” prekonala doteraz najvyššiu nemeckú drevostavbu takmer o tri metre. Tou bol donedávna 22 metrov vysoký sedempodlažná obytný dom v berlínskom okrsku Prenzlauer Berg.

Rez

Rez budovou

 Brožúra k projektu (nemecky)

Zdroj:
www.nazeleno.cz
www.schankula.com