20. konferencia k problematike mestských pamiatkových centier

Dátum: 21. 8. – 22. 8. 2012 (utorok, streda)
Miesto konania: Zasadačka Mestského úradu Bardejov, Radničné námestie č.16, Bardejov

Rok 2012 je 40-tym výročím prijatia Dohovoru o ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva Generálnou konferenciu UNESCO. Pri tejto príležitosti pracovná skupina ICOMOS dáva toho roku do pozornosti tému väzby ochrany dedičstva a udržateľného rozvoja, špeciálne tému zameranú na úlohu miestnych komunít.
Rok 2012 je i 20-tym výročím vzniku odbornej celoslovenskej konferencie všeobecne zameranej na problematiku mestských pamiatkových centier. Je sprievodnou akciou obnovenej tradície mestských trhov, pôvodne vedená ako seminár. V súčasnosti konferencia s medzinárodnou účasťou tvorí jednu z hlavných celoslovenských aktivít v pamiatkovej oblasti.
Hlavná téma konferencie Bardkontakt 2012 je určená samosprávam miest a obcí.

TÉMA: KULTÚRNE DEDIČSTVO A SPOLOČNOSŤ

1. Okruh: kultúrne dedičstvo a samospráva : pozitíva a negatíva vyplývajúce pre samosprávu, skúsenosti zo správnej a legislatívnej starostlivosti, odporúčania, kultúrne dedičstvo z pohľadu samosprávy ako majiteľa: prínosy a bremená, manažment plány vo väzbe na kultúrne dedičstvo, ÚPD, finančné dotácie pre obnovu…
2. Okruh: kultúrne dedičstvo a etika: vo všetkých etapách prípravy, obnovy a užívania, pokuty…
3. Okruh: kultúrne dedičstvo a metodika: aplikácia terajších metodík a prístupov na významné pamiatky a územia, porovnania so staršími postupmi alebo územné porovnania.

Konferencia je odborná, vedie sa v slovenskom jazyku. Potrebné tlmočenie bude zabezpečené.

 Program a bližšie informácie na stiahnutie