Zdroj: photoraver / photocase.com

Moc a vplyv dolárov z fosílnych palív na politikov a politické procesy nikdy neprestane udivovať. Britský denník The Guardian priniesol informácie o tajnom dokumente, podľa ktorého Európska únia považuje zemný plyn – fosílne palivo –  za rovnocenný s obnoviteľnými zdrojmi energie. Na základe tohto rozhodnutia pridelí 80 miliárd eur z prostriedkov určených špeciálne pre rozvoj inovačných obnoviteľných zdrojov energie aj na rozvoju elektrární poháňaných zemným plynom.

Zemný plyn a výroba elektriny zo zemného plynu je tak podľa EÚ “nízkoemisná technológia budúcnosti”, ktorá má svoje miesto medzi obnoviteľnými zdrojmi energie. A má predovšetkým právo na dotácie. Výroba energie zo zemného plynu je pritom už roky zvládnutý a predovšetkým ziskový proces.

Podľa Guardianu ide o jasné víťazstvo intenzívneho lobingu priemyslu fosílnych palív v Európskej komisii, ktoré trvalo dlhšie ako 18 mesiacov. Cieľom je premeniť fosílne palivo, ktorým zemný plyn bezpochyby je, na “zelenú” alternatívu k uhliu a jadrovým elektrárňam. A to sa teraz na pôde Európskej komisie podľa všetkého konečne podarilo.

Medzinárodná energetická agentúra vydala správu s názvom “Zlaté pravidlá” potrebné pre príchod “zlatého veku zemného plynu”. V nej poukazuje predovšetkým na obrovský potenciál ťažby bridlicových plynov. Tento typ ťažby dnes ale naráža na trvdý odpor organizácií ochrancov životného prostredia a obvykle aj obyvateľov, ktorí lokalitách určných na ťažbu žijú. Ak by sa podarilo zlaté pravidlá dodržiavať, mohol by priemysel ťažby bridlicových a iných nekonvenčných zdrojov plynu narásť medzi rokmi 2010 až 2035 na trojnásobok, teda na 1,6 bilióna kubických metrov.

Cena zemného plynu pritom prudko klesla a drží sa na nízkej úrovni už niekoľko rokov, čo vyvoláva tlak na podrobnejšie skúmanie praktík niektorých hráčov na trhu s ťažbou bridlicových plynov. Zároveň vytvára obavy, že nízka cena zemného plynu eliminuje snahy o rozvoj skutočných zdrojov obnoviteľnej energie v čase, keď globálne emisie CO2 a emisie skleníkových plynov aj naďalej rastu, napriek snahe o ich zníženie.

Dokument, ktorý zaraďuje zemný plyn k obnoviteľným zdrojom energie už schvílili jednotlivé členské štáty Európskej únie a je súčasťou energetickej politiky nazvanej Horizon 2020. V jeho rámci má byť v rokoch 2014 až 2020 rozdelených 80 mld. euro.

Zdroj:

www.cleantechnica.com

www.iea.org