Druhá časť mini – seriálu o krtkodomoch sa bude zaoberať zaujímavejšou stránkou projektu. Prvú časť si môžete prečítať tu. Konečne je po nás vidieť práca.

Začiatky sú ťažké

Tvrdí sa, že začiatky bývajú ťažké. Ale nám ťažšia práca v snehu nevadila. No dobre, vadila, ale horúca káva a čaj to spravili. A mohlo sa pracovať naplno. Základová doska má hrúbku len 20cm s minimom výstuže vďaka použitiu vláknobetónu.

Prvé steny hotové

Práce na vonkajších stenách garáže a technickej miestnosti boli jednoduché. Ukončené sú, tak ako sú, kvôli tepelnému oddilatovaniu od vykurovaného priestoru. Tie 30cm hrubé steny vyzerajú tenké, čo Vy na to?

Prvé obrysy

Po dokončení zadnej steny sa konečne začínajú rysovať tvary budúceho domu. Ženy tu síce zatiaľ vidia iba kopu špiny, no ja už si tam viem predstaviť obývačku. Jediné, čo bude v priestore domu nosné okrem obvodových stien, sú dva stĺpy pri fasáde.

Prekryté

Konečne sa máme kde schovať, keď už je garáž prekrytá. A šikmú dosku vedeli chlapi pekne zapraviť tak, aby nestiekol betón a nemuselo sa používať ani vrchné debnenie. Frflali trošku, ale spravili podľa želania. Doteraz nebolo použité na nosnej časti nič, čo by bežný murár nevidel na stavbe.

Už to hádam aj bude

Predný oblúk musel byť viac razy skontrolovaný, aby všetko neskôr sedelo. Vďaka stĺpom sa dal osadiť dosť presne podľa už zrealizovaného základu. Vylievanie betónu do hladkého debnenia má svoje výhody. Stĺpy nepotrebujú omietnuť, vyšli krásne hladké. Ďalšia ušetrená práca neskôr.

Strecha

Z dokončenej hrubej stavby máme radosť. Všetko išlo pomerne hladko počas stavby. Hovorím o dokončení hrubej stavby, pretože toto je všetok betón, čo tu budeme mať. Snáď len doska medzi podlažiami ešte bude z betón + drevo. Všetko ostatné bude z ľahkých konštrukcií. To sú veci, ktoré zvládne zručný majster. Netreba teda žiadnu špecializovanú firmu.

A čo s tým teraz?

Teraz si treba počkať na vytvrdnutie betónu (technologická prestávka), aby sme mohli zasýpať. Medzičasom môžeme skúšať z miestnych materiálov všetky potrebné veci, ako hlinenú podlahu, či omietky. Môžeme si tiež overiť, že v dome bude teplejšie, ako mimo neho. Nie len pre vietor, ale aj v bezvetrí. Predpoklad ohriatia betónu slnkom a jeho následné sálanie funguje tak, ako má.

Ďaľší vývoj na stavbe nájdete v tretej časti.

Informácie o stavbe:

Miesto: Staničná ulica, Rohožník
Architekt: Martin Pribila, pribila&partner s.r.o.
Začiatok výstavby: Marec 2011
Predpokladaný koniec výstavby: November 2012
Zastavaná plocha: 136,60 m²
Úžitková plocha: 169,12 m²
Plocha pozemku: 583 m²
Plocha zelene na pozemku: 575 m²

Text: Martin Pribila, pribila&partner s.r.o.
Foto: pribila&partner s.r.o., www.krtkodom.sk