Cez Soul preteká riečka Cheonggyecheon, ktorá bola 30 rokov pochovaná pod rušnou mestskou autostrádou. V roku 2003 bola v rámci revitalizačného megaprojektu autostráda odstránená, riečka obnovená a pretransformovaná na 5,8 km dlhý mestský park.

Rieka fungovala od čias Joseonskej dynastie až po štyridsiate roky dvadsiateho storočia ako mestský odvodňovací kanál. Vtedy sa mesto preľudnilo a okolo kanála vyrástla baraková kolónia a začala okolie znečisťovať. Vodný tok bol postupne prekrývaný betónom a okolo roku 1976 bola ponad neho vybudovaná nadúrovňová autostráda. Bývalý príklad „úspešnej industrializácie a modernizácie“ bol v roku 2003 zbúraný, kedy sa mesto Soul rozhodlo zónu revitalizovať.

Kedysi deliaca línia medzi severnou a južnou časťou mesta sa zmenila na mestský park, ktorý obe strany premosťuje a spája ľudí. Cez 75% materiálu zo zbúranej autostrády bolo znovu použitých na výstavbu parku a renováciu toku. V tejto súvislosti sa objavujú aj kritické hlasy, že riečka bola obnovená príliš umelo, množstvom betónu a cementu a stala sa pascou pre ryby. Napriek tomu je mestský park zaujímavým príkladom revitalizácie mestskej zóny a vyhľadávanou turistickou destináciou.

Súčasne s projektom obnovy vodného toku Soul presmeroval dopravu cez iné koridory a zlepšil verejné spoje.

Zostavila: Anna Nemcová

Zdroje: inhabitat.com, wikipédia

Fotky: inhabitat.com, post-oil-city.blogspot.com