Knižnica Liyuan od ateliéru Li Xiadong s meditatívnymi priestormi na čítanie je programovým doplnkom k turistami znovuobjavenej, poloopustenej dedinke Huairou, vzdialenej iba 2 hodiny autom od Pekingu. Architekti sa rozhodli projekt postaviť v blízkej kopcovitej krajine mimo centra sídla, aby zladili jej funkciu s harmonizujúcim prostredím.

Budova sa taktiež včleňuje do okolitej krajiny vďaka dobre vybranému exteriérovému materiálu ako aj konfiguráciou stavebných hmôt. Inšpiráciou k výberu materiálu boli zväzky palivového prútia v okolitých dedinách. Ich regionálnu textúru pripomína obklad budovy.

Vnútorné prostredie naopak pôsobí expresívnejšie, je vertikálne členené schodmi a množstvom úrovní rôznej veľkosti a charakteru. Drevená obalová konštrukcia rámuje pohľady na okolitú malebnú krajinu a vytvára jednotný raster pre schody, okná a police na knihy.

   

Budova je celá presklená, čo umožňuje presvetlenie denným svetlom. Obkladové drevo zmierňuje slnečný jas, chráni voči prehriatiu a optimalizuje svetelné podmienky na čítanie.

   

Zostavila: Anna Nemcová
Zdroj: azuremagazine.com, dezeen.com, contemporist.com
Fotky, plány: Li Xiadong Atelier