Vynález a vývoj ocele, betónu a ich kombinácia umožnili vzniknúť prvé výškové budovy a mrakodrapy. Zároveň vytlačili drevo ako stavebný materiál na okraj záujmu ako materiál lacný, menejcenný a málo trvácny. Napriek tomu, že v posledných rokoch sa táto situácia mení a drevo zažíva návrat k popularite, sa nápad postaviť drevený mrakodrap môže zdať pritiahnutý za vlasy najmä pre tých, ktorí žijú v mestách postavených z betónu a ocele.

Architekt Michael Green vyvinul inovatívnu drevenú vežu pre Vancouver, ktorá by mohla dať popud k renesancii  používania dreva na výstavbu mestských výškových projektov. Ak sa ju podarí zrealizovať, bude Tallwoodova budova jednou z najzelenších mrakodrapov na svete, a s 30 podlažiami možno aj najvyššou svojho druhu. Chválihodné je, že Michael Green zdokumentoval svoj celý výskum, spolu s návrhom a veľkoryso uvoľnil výsledky k verejnému použitiu ako návod pre budovanie vysokých drevených budov [ THE CASE FOR Tall Wood BUILDINGS, 30 MB].

Motiváciou projektu je podľa Greena nielen lacnejší materiál než pri štandardných priemyselných metódach, ale čo je dôležitejšie – drevo je energeticky oveľa účinnejšie, vzhľadom k veľkému množstvu CO2 vynaloženom na výrobu ocele a betónu, rovnako ako vysoké emisie uhlíka. Drevo naopak slúži ako úložisko oxidu uhličitého počas celého životného cyklu budovy, a ak pochádza z udržateľne obhospodarovaných lesov, môže byť označnený ako obnoviteľný zdroj.
Hlavná štruktúra Tallwoodovej budovy je vyrobená z laminovaných drevených trámov namiesto ocele, ktoré sú vyrobené z menších drevených vlákien, zlepené a spojené pod tlakom – postup podobný výrobe OSB dosiek.
Pri drevenej veži sa môže zdať požiar ako veľká hrozba, ale v skutočnosti je drevo bezpečnejší materiál než oceľ. Pri vystavení ohňu sa na veľkých trámoch vytvorí spálený povrch, ktorý izoluje pod ním ležiacu štruktúru dreva. Oceľové nosníky (pokiaľ nie sú chránené) sa pri vyšších teplotách začnú prehýbať a strácať únosnosť.
Ako Green tvrdí: “Naozaj sme vo fáze, keď sme schopní začať ukázať, čo je možné, trochu ako v čase Eiffelovej veže. Tá bola postavená keď vysoké stavby nikto nepoužíval ani im nerozumel, ale ukázalo sa, čo je možné a zároveň sa pozdvihla latka predstavivosti.

Zdroj:
www.architizer.com
www.inhabitat.com
www.treehugger.com