Floriade je veľkolepá výstava kvetov, záhrad a architektúry. Dá sa povedať, že je jednou z najvačších v Holandsku. Koná sa raz za 10 rokov. Pričom sa miesto konania výstavy mení. História tohto gigantického podujatia sjaha až do roku 1960. Kedy sa po prvýkrát uskutočnila v Rotterdame. A následne až o 12 rokov na to v Amsterdame (1972). Tam sa uskutočnila aj o 10 rokov neskôr. Po Amsterdame prišiel na rad Zoetermeer v 1992. A podľa zúčastnených najvydarenejší rok 2002 kedy sa konala v r Haarlemmermeery. V tomto roku koli tejto výstave vytvorili najvyšší kopec v Holandsku.

A dnes sa prenesieme do súčastnosti na výstavisko Floriady, ktoré je takticky umiestnené v blízkosti hraníc Belgicka a Nemecka. V malom mestečku Venlo.

Časť výstaviska,v pozadí vstupná hala

Tento ročník je zaujmavý tým, že aj my Slováci máme na výstavisku svoj areál (aj keď o tom málo kto vie). Organizátori sa rozhodli umiestniť v každéj krajne pavilón. Ten slovenský tvorí historický exponát z Čičman v podobe dreveničky ku ktorej patrí aj vonkajšia pivnica a zvonička.

 

Český pavilón sa nachádza bratsky hneď za našim. Ale návštevníkom neponúka občerstvenie, ani nerozdáva reklamné letáky pre zviditeľnenie krajny. No i tak posobí hlbokým dojmom.

Na výstavisku nájdeme zaujímavé architektonické stavby a „doplnky“. Ako napríklad prútené stavby ukryté po lese.

Alebo kvitnúce aleje, skleníky a množstvo iného možného i nemožného (areál výstaviska sa denne prerába).

   

K výstave dodám už len toľko, že trvá od 5. apríla do 7. októbra. A nájdete tam obrovské množstvo informácii zo všetkých oblastí.

Oficiálna webstánka: www.floriade.com/

Dĺžka podujatia: 5. apríl až 7. október 2012

   

Blažej Chmeliar