V lokalite košického okolia sa nachádza moderný rodinný dom v pasívnom energetickom štandarde. Vyrástol vďaka autorskému zámeru dvojice architektov Ing.arch. Jany Račkovej a Ing.arch. Pavla Škombára.

Na veľmi mierne svahovitom pozemku je postavená drevostavba s využitím mnohých architektonických prvkov, ktoré umožňujú fungovanie domácnosti s malými prevádzkovými nákladmi. Autori sa snažili spojiť ekologickosť s modernosťou.

Západný pohľad

Detail západnej fasády

Celková hmota stavby odráža jeho dispozíciu. Spája výhody južne orientovanej fasády s atraktívnejším výhľadom na západ, rešpektuje okolie a „živý pozemok“, vytvára zelenú strechu, pracuje so solárnymi ziskami. Samozrejmosťou je nútené vetranie vzduchu a teplovzdušné vykurovanie s rekuperáciou, zemný kolektor aj solárny ohrev teplej vody.
V dispozícii hrá prím bezbariérovosť, na 2.N.P. je iba jedna obytná miestnosť – detská izba. Na vstupnom podlaží sa nachádza spálňa, kúpeľňa, obývačka s kuchyňou, komora, technická miestnosť, vstupná chodba so šatníkom, ktorá oddeľuje tzv. ateliérový apartmán – pracovňu príležitostne slúžiacu ako hosťovskú s príslušenstvom /druhá kúpeľňa a šatník/. Táto časť je samostatná tepelná jednotka. Ateliér, vstup, obývačka sú hlavnou fasádou orientované na západ, spálňa a detská izba na juh. Detská izba má výhľad okrem severu na každú svet. stranu.

Detail západnej fasády

Stavba tohto energeticky pasívneho rodinného domu bola vykonaná svojpomocne autormi projektu a ich rodinnými príslušníkmi a priateľmi. Dodávateľsky boli riešené len výkopy základov, dodávka liateho betónu, okenných a dverných konštrukcií, sadrokartónové obklady stien, drevená masívna podlaha a vstavaná kuchyňa.
Konštrukčne je to drevostavba so ŽB zavetrovacou stenou a spriahnutým drevobetónovým stropom. Akumulačným prvkom sú murované priečky a piesková vrstva v podlahe /cca 100t/. Dom má sendvičovú skladbu obvodových stien a strechy, okná s izolačným 3-sklom a originálnym tienením.

  
Zo zastavanej plochy objektom 145 m2 tvorí 110 m2 zelená strecha, zvyšok štrk.
Spotreba energie na vykurovanie za rok je 1650 kWh/rok, celková spotreba energie na dom za rok je 6500 kWh/rok.

Situácia

Pôdorys

Rez 2-2

Rez 1-1

Južný pohľad

Ing. arch. Jana Račková, Ing. arch. Pavol Škombár
V Rozhanovciach, jún 2012

Fotografie: Jana Račková