Zmontovať drevostavbu trvá pár dní, niekoľko týždňov zaberú interiérové práce a je hotovo. Môžete si vybrať, či chcete zrub, skeletovú alebo panelovú konštrukciu. Aký je v nich rozdiel? Prinášame prehľad základných konštrukčných variant drevostavieb, ktoré sú na trhu.

Aj keď sa väčšinou stretávam s negatívnym názorom na drevostavby, mne osobne učarovali. Sám som rozhodnutý si drevený dom v budúcnosti postaviť, páči sa mi kúzlo dreva aj jeho vzhľad. Je mi ale jasné, že podstatný bude hlavne projekt a precízne prevedenie firmou, ktorá to naozaj vie, ” zamýšľa sa Peter z Olomouca. Rovnako ako on aj ďalší investori hľadajú na trhu tú správnu kombináciu medzi výkonom a cenou a vzhľadom k širokej ponuke mnohých výrobcov býva občas problém ju nájsť. Prinášame vám preto prehľad drevostavieb, ktoré súčasný trh ponúka. Pozrite sa, z akých možností môžete vyberať.

“Môžete bývať v zrube, mobilnom domčeku alebo skeletovej konštrukcii.”

Či už patríte do skupiny nadšencov drevostavieb, alebo zatiaľ len hľadáte inšpiráciu, na začiatok sa určite hodí podotknúť, že naozaj nie je drevostavba ako drevostavba. Na jednej strane stoja masívne zrubové stavby z opracovanej guľatiny, na druhej strane konštrukcie, kde hlavným materiálom je drevotrieska. Od použitého materiálu sa potom pochopiteľne odvíja cena. Začnime teda po poriadku.

Montovaná drevostavba – rýchle a lacné bývanie

Prefabrikované panely z továrne, ktoré sa jednoducho privezú na stavbu a zmontujú, majú dlhú tradíciu siahajúcu do 19. storočia. Vďaka postupnému zdokonaľovaniu ich obľúbenosť rokmi rástla a tak teraz tvoria montované drevostavby najvýznamnejší podiel medzi drevostavbami na európskom trhu. V súvislosti s nimi odborníci uvádzajú možnosti stavať kedykoľvek počas roku, výhodou je tiež rýchla výstavba aj vcelku prijateľná cena.

Foto: Haas Fertigbau

Všetky stavebné prvky vrátane stien, strechy a podláh sa vyrobia v továrni a po príchode na stavbu môžu byť rovno osadené. Sendvičové steny sú tvorené dreveným rámom, do ktorého sa kladú izolačné materiály, rozvody inžinierskych sietí a z oboch strán je rám priklopený vrchným materiálom (napríklad OSB dosky), ktorý môže byť tiež vybavený omietkou. Po privezení na miesto sa potom panely pomocou ťažkej techniky kotvia k základovej doske a spájajú. To netrvá viac ako pár dní, približne 3-4 týždne potom ešte zaberú vnútorné práce ako napojenie inžinierskych sietí a podobne.
Porovnávali sme dve ponuky domov na kľúč, ktoré sa nám páčili – jeden murovaný a jeden z dreva, a zvažovali všetky argumenty. Nakoniec sme aj po porade so známymi, ktorí už v drevostavbe päť rokov býva, vybrali drevený montovaný dom. O stavebnej firme, ktorá nám dom postaví, máme len dobré referencie, tak dúfame, že nepríde sklamanie. A na bývanie vo drevostavbe sa už veľmi tešíme! ” hovoria manželia Turkovi z Prachatíc.

Foto: Haas Fertigbau

Zrub poteší milovníkov masívneho dreva

Keď si predstavím zrub, vybaví sa mi kanadská divočina, do ktorej milovníci lesov, hôr a prírody zasadili i svoj domov – zrub z masívnej guľatiny,” hovorí Filip z južných Čiech. “Mať vlastný zrub je môj sen, najradšej niekde pod horami s výhľadom do krajiny,” dodáva Filip, a zďaleka asi nie je jediný, kto je predstavou bývať vo stopercentne drevenom dome nadšený.

Zrub tak ako ho bežne poznáme, sa stavia z navrstveného dreva, ktoré sa spája a vytvára zrubovú konštrukciu. Predtým boli surovinou guľatiny z ihličnatých drevín, dnes sa stavia aj z hranolových prierezov, niekedy dokonca z cédrového dreva. Škáry medzi drevom, ktoré sa dávnejšie plnili prírodnými izolantami ako napríklad machom, sa dnes už nenechávajú a zruby sú dokonale neprievzdušné. Najväčším rizikom zrubových stavieb je zosychanie alebo pučanie dreva. Napríklad priečne kladená konštrukcia môže zmeniť svoj rozmer až o 5 centimetrov na meter výšky, čo sa pri stavbe eliminuje špeciálnymi skrutkami.

Zrubová drevostavba na Šumave. Foto: zruby-roubenky.cz

Zrubová konštrukcia je krásna, čakajte pri nej ale vyššiu cenu. “Cena domu zrubovej konštrukcie je daná použitým materiálom. Pri použití kvalitných materiálov, ako je severská borovica, či céder, sú tieto stavby cenovo už podstatne náročnejšia. Dnes do tohto segmentu vstupujú aj lepené materiály, ktoré tiež nie sú najlacnejšie. Ak sa použijú domáce zdroje bez predchádzajúceho spracovania, je možné aj zrubovú stavbu zaobstarať za dobrú cenu, väčšinou je to ale na úkor kvality, ” hovorí Milan Schmiedt z firmy MS Haus, ktorá sa zaoberá výstavbou drevostavieb.

Skeletová konštrukcia – lacnejší variant, tvorivé riešenie

Skeletová konštrukcia z drevených stĺpikov poväčšinou z lepeného dreva vzniká pod rukami šikovných tesárov priamo na stavbe. Nosnou časťou stavby je skeletový systém v určitom module a spájanie prvkov prebieha buď pomocou oceľových prvkov, alebo čistými spojmi dreva. Zvonku je skelet ukrytý pod obvodovým plášťom, ktorý už neplní funkciu nosnej konštrukcie, ale má dôležitú funkciu ochrannú.
Výhodou skeletovej konštrukcie je možnosť veľkých rozponov v rámci stavby bez nutnosti prerušovať priestor priečkami. A tak sa interiér domu môže koncipovať ako veľmi voľný a vzdušný. Tento pocit potom môžu podčiarknuť aj veľké presklené plochy, ktoré možno v skeletovom systéme bez problémov použiť. Vďaka širokej škále možností, ktoré možno pri skeletovej konštrukcii uplatniť, sú i varianty architektonických a dispozičných riešení veľmi bohaté. “Pre architektonicky zložitejší dom sa hodí systém montáže na stavbe alebo malosériová panelová výroba, ktorá na túto požiadavku dokážu reagovať ľahšie než velkopriemyslová výroba,” hovorí Schmiedtom. A cena? Podľa Milana Schmiedta patrí tento systém skôr medzi tie lacnejšie varianty.

Panelová konštrukcia z masívneho dreva

Aj tento typ konštrukcie vzniká už v továrni, odkiaľ sa privezie na stavbu a tu sa už len zmontuje. “Komponenty z masívneho, často smrekového dreva sa vyrábajú lepením niekoľkých vrstiev, ktoré sú na seba skladané do kríža, vďaka čomu získavajú veľkú stálosť a statickú únosnosť,” opisuje Katarína Braunerová vlastnosti systému NOVATOP, ktorý do tejto kategórie spadá. Na stavbe sa pomocou ťažkej techniky onedlho postaví dom, nie sú potrebné mokré procesy, vďaka čomu je možné stavať kedykoľvek v roku a postavené je za niekoľko týždňov.
Drevený dom z panelov má difúzne otvorenú konštrukciu, vďaka čomu konštrukcia “dýcha”, a v interiéri je teda veľmi príjemný vzduch. Vlhkosť dokáže drevo regulovať jej pohlcovaním v prípade zvýšenej vnútornej vlhkosti, v opačnom prípade ju zase do interiéru uvoľňuje. Ide skrátka o dom, v ktorom naozaj cítite, že žijete “v dreve”. A akú čakať pri tejto konštrukcii cenu? Odpovedal nám Milan Schmiedt: “Panelové konštrukcie z masívneho dreva sú dnes trendom. Jedná sa však o cenovo náročnejší spôsob výstavby, najmä ak sa drevené povrchy ďalej upravujú.” Ako je vidieť, za skutočné drevo si teda zákazník priplatí.

Foto: Haas Fertigbau

Mobilné drevostavby sú hitom

Sú malé, lacné a útulné. O čom je reč? O mobilných drevostavbách. Žiadna letná chata alebo dom na kolieskach. Proste len skromné bývanie, ktoré ponúkne práve toľko priestoru, koľko k svojmu životu potrebujete. “Po rokoch bývania v paneláku som túžila po vlastnom miestečku pre život, ktoré by bolo len moje. Keď som narazila na ponuku mobilných domčekov, hneď ma zaujala. Po pol roku uvažovania som ju objednala a teraz už pol roka spokojne bývam. A vo svojom!” Raduje sa Katarína, ktorá za mobilnú drevostavbu dala asi 12 tisíc Eur.
Mobilná drevostavba predstavuje cestu k lacnejšiemu bývaniu na mieste, ktoré ste si sami vybrali. Bez starostí o jej výstavbu, ktorá sa odohráva vo výrobnej hale, firma vám jednoducho hotový domček privezie a postaví presne tam, kam chcete. A keď zatúžite po sťahovaní? Dom môže ísť s vami. Mobilné domčeky začínajú vo svojich portfóliách ponúkať stále viac dodávateľov, väčšinou v riešení 1 + kk, 2 + kk alebo 3 + kk, do obytnej plochy približne 50 metrov štvorcových.
Medzi novinky vo svete drevostavieb patria aj niektoré nové materiály. “Stále sa objavujú nové materiály a komponenty, ktoré ďalej zvyšujú štandard bývania či pomáhajú vo výrobnom procese. Príkladom sú sadrovláknité dosky Fermacell GreenLine, ktoré dokážu trvalo viazať škodliviny zo vzduchu v miestnosti a tak výrazne zlepšovať jeho kvalitu. Škodlivé látky sa uvoľňujú nielen zo stavebných materiálov, ale dostávajú sa do ovzdušia aj v priebehu užívania priestorov, napríklad z nového nábytku, podlahových krytín, náterov alebo čistiacich prostriedkov, ” vysvetľuje Schmiedt. Čo sa týka vnútorného prostredia – teda vlhkosti a čistoty vzduchu – je práve drevostavba tou správnou voľbou, ktorú odborníci odporúčajú ako vhodnú variantu napríklad aj pre alergikov.

Autor: Marie Leschingerová

Zdroj: http://www.nazeleno.cz