Žil raz v podzemnej diere istý hobbit. Nebola to odporná blatistá, mokrá diera, plná podochnutých červíkov a slizského pachu, ani suchá, holá, piesčitá diera, v ktorej si človek nemá kde sadnúť a do čoho zahryznúť. Bola to hobbitia diera, a to znamená pohodlie.

J.R.R. Tolkien, milovaný autor Hobita a Pána prsteňov, inšpiroval stovky napodobiteľov hobbitích podzemných domov po celom svete – a sám sa inšpiroval pradávnymi vikingskými domami zapustenými do zeme.

My Vám prinášame prehľad zaujímavych stavieb, rozličných tvarov a konštrukcií so zelenou strechou, ktoré akoby vypadli z Tolkienovej knihy.

Hobbití motel

Pre turistov z celého sveta je Nový Zéland už navždy spojený s Pánov prsteňov, pretože slúžil ako miesto na natáčanie a výrobu filmovej verziu príbehu. Okrem niektorých šťastných cestujúcich, ktorí uvidia reálnu verziu Stredozeme, bude ostatným  musiet stačiť hobbití motel, ktorý sa nachádza vo Woodlyn Parku na severe ostrova.

   

 

Dom ukrytý v kopci – Villa Vals


Villa Vals vo Švajčiarsku je dom zabudovaný do svahu so zámerom zostať skrytý a nenápadný voči prírodnej kráse ktorá ho obklopuje. Situovaný v neďalekej vzdialenosti od slávnych termálnych prameňov Therme Vals – hotelového a kúpeľného komplexu ktorý je postavený priamo nad prírodnými prameňmi.

Stavbu sme spomínali v tomto článku: www.zelenarchitektura.sk/2011/05/dom-ukryty-v-kopci-villa-vals/

Hebridean Earth House


Ďalší moderný prístup nadčasovej Hobbitej konštrukcie domu je Hebridean Earth House, samostatne stojaca chata na prenájom na škótskom ostrove South Ulst. Je ťažko rozoznateľná od kopcov, ktoré sú ikonickou súčasťou škótskej krajiny. S modernou stenou z okien dostane dostatok prirodzeného denného svetla pre interiér.

   

Zdroj: www.hebhide.co.uk

Záhradný hobbití domček

Hobbitia diera v mojej záhrade? Môže to znieť šialene, ale môžem vám povedať, že moje deti sú týmto úplne pobláznené” hovorí Joe, nepochybne úžasný otec, ktorý tento hobbití prístrešok postavil. Podzemný dom je vyrobený z kanalizačnej rúry pokrytej zeminou a trávou, s betónovými stenami na oboch stranách. Zadnú stenu zdobí veľké okno, zatiaľ čo predná strana má veľké okrúhle dvere – tradičný prvok z príbehov Tolkienovho hobbita.

  

Tu nájdete celý príbeh o výstavbe.

Slovenský hobbití domček

Nemožno opomenúť slovenskú stavbu, ktorá by sa páčila nielen každému hobbitovi, ale aj každému záujemcovi o ekologické a enegeticky úsporné bývanie. Tento hobbití prístrešok je totiž postavený takmer  v energeticky pasívnom štandarde. Viac sa o ňom dočítate tu: www.zelenarchitektura.sk/2011/06/kupola-zo-slamy-a-hliny-v-pasivnom-standarde/

Pokračovanie nabudúce…