Rodinný dom snov si stavia rodina zo severného Nórska. Sklenená kopula má zabezpečiť teplo v zime a chládok v lete, premyslený majú aj systém vetrania. Nová idea ekologického stavania sa stáva realitou!

Keď Benjamin a Ingrid Hjertefølger (ktorých priezvisko znamená doslova “ten, kto nasleduje srdce”) prvýkrát videli prezentáciu prírodného domu navrhnutého ekologickým architektom Bengtom Warnesom, hneď vedeli, že je to ich vysnívaný dom. Spolu s priateľmi podobného zmýšľania sa pustili do stavby neobyčajného domu v podobe kopule, kde je v zime teplo a v lete chlad.

“Systém podzemných trubiek privádza dovnútra čerstvý vzduch od pláže.”

Rodina s tromi deťmi z ostrova Sandhornøya v severnom Nórsku je presvedčeným stúpencom tzv. permakultúry. V slovenskom prostredí zatiaľ takmer neznámy pojem skrýva označenie pre utváranie prostredia, v ktorom žijeme, trvalo udržateľným a stále sa obnovujúcim spôsobom. Rodina vyznávajúca vegetariánsky spôsob života spolu s priateľmi, ktorí často prichádzajú na pomoc pri stavbe, tak postupne buduje dom, ktorý by mal fungovať sebestačne a s čo najmenším negatívnym vplyvom na okolie aj v týchto severských šírkach. Majitelia si vnútri plánujú pestovať rastliny a na ich zalievanie využívať odpadové vody z domácnosti.

Dom ako presklená kopula. Ako by sa vám páčilo moci vo dne i v noci sledovať nebo? Foto: inhabitat.com

A z čoho sa dom stavia? Suterénne časti stavby sú z ľahkých hlinených tehál. Pod nimi je ukrytý systém dlhých podzemných potrubí, ktoré vedú dole na pláž a majú do domu privádzať čerstvý vzduch. V zime sa vzduch v rúrkach ohrieva, v lete chladí, pretože teplota je v určitej hĺbke pod zemou počas roka konštantná. Premyslený systém cirkulácie vzduchu má zabezpečiť dostatočné zásobenie dom vzduchom za všetkých okolností.

Je naozaj úžasné môcť pracovať vo vnútri na našom dome,” hovorí Ingrid. “Aj keď je miestne počasie veľmi veterné a daždivé, byť vnútri sklenenej kupoly je aj v zlom počasí takou radosťou! Máte pocit, ako keď ste vonku, a pritom aj keď prší, ste suchí. Je fascinujúce vidieť prietrže dažďa vo veľkom oblúku okolo nás. Zakaždým, keď je vonku škaredo, tak si uvedomujem, prečo sme sa pre toto riešenie rozhodli,” hovoria majitelia. Ich nadšenie je až nákazlivé. Sme teda veľmi zvedaví, ako spokojne tu bude rodina žiť za pár rokov …

 

Ako si vlastnými silami postaviť ekologický dom? Skúsenosti môže odovzdávať nórska rodina. Foto: inhabitat.com

Viac fotiek a blog: http://naturhuset.blogg.no/

Zdroj: www.nazeleno.cz/