BRNO, 5. 10. 2012

Už za niekoľko dní, počnúc piatkom 9. novembra 2012, budete môcť navštíviť pasívne domy po celej Českej republike. Po celý víkend máte príležitosť sa ich obyvateľov i staviteľov opýtať na otázky “Ako sa žije v pasívnom dome?”, “Ako sa pasívne domy stavajú?” A všeobecne na všetko, čo vás o pasívnych domoch zaujíma. V termíne 9. – 11. októbra 2012 pre vás Centrum pasívneho domu organizuje už deviate Dni pasívnych domov.

Okolo témy pasívnych domov koluje plno poloprávd, mýtov a otáznikov. Údajne sa v nich nedá otvoriť ani okno, sú preplnené modernými technológiami a mnohé ďalšie. Ak chcete zistiť, ako to s pasívnymi domami naozaj je, ako fungujú a na čo si napríklad pri ich stavbe dať pozor, stavte sa budúci víkend na návštevu,” pozýva Jana Stará z Centra pasívneho domu.

Počas akcie otvoria svoje dvere štyri desiatky pasívnych domov po celej Českej republike. Môžete navštíviť už postavené domy a získať informácie z prvej ruky, a to priamo od ich majiteľov. Nahliadnite priamo pod pokrievku pasívnemu staviteľstvu, a to v pasívnych domoch, ktoré sa práve stavajú. V rámci sprievodného programu, ktorý bude prebiehať u vybraných domov, si budete môcť vypočuť skúsenosti ich obyvateľov, ale aj prednášky architektov a projektantov pasívnych domov alebo sa pozrieť, ako prebieha stavba domu v priamom prenose. Kompletný sprievodný program a zoznam domov, ktoré sa tento rok Dní pasívnych domov zapoja, nájdete na internetovej adrese www.pasivnidomy.cz.