rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (1)

Stretli sme sa už s niekoľkými rôznymi stavbami, ktoré ladia s ich prirodzeným prostredím celkom dobre, ale takmer podzemná stavba rodinného domu Aloni je skrátka veľkolepá. Nachádza sa na gréckom ostrove Antiparos, navrhnutá gréckou firmou Deca Architecture. Dom má skoro 240 m2 obytnej plochy a bol dokončený v roku 2008. Jeho konštrukcia slúži ako most v údolí, ktorý hladko spája dva susedné kopce bez narušenia okolitej krajiny.

Miesto stavby je prírodným sedlom na mieste stretu dvoch svahov. V severo-južnej časti svah stúpa medzi dvoma kopcami, zatiaľ čo v juho-západnej svah klesá a otvára sa výhľadom na more. Dve dlhé kamenné steny premosťujú kopec umožňujúc domu uvelebiť sa v ich vnútornom priestore pri zachovaní kontinuity krajiny, ktorá cez ne preteká. Táto jednoduchá stratégia rozmazáva hrany domu a robí jeho hmotu nepostrehnuteľnú v rámci širšej panorámy ostrova.

rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (3)  rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (4) rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (5)  rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (6) rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (8) rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (2)rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (4)rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (1)rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (6)  rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (2)  rezidencia-aloni-premostenie-krajiny (3)