MM_06

Brazílske štúdio mk27 práve dokončilo jednu zo svojich najnovších rezidencií, “MM house” v Bragança Paulista, zalesnenej obci v Sao Paule.

Stavba sa skladá z dvoch kolmých obdĺžnikových pôdorysov. Na východo-západnej osi pozostáva zo železobetónovej obálky podobajúcej sa extrudovanej verzii klasického domu so sedlovou strechou, s trávnatým porastom, ktorý ho diskrétne usádza do zelenej kopcovitej krajiny.

MM_02

Budova obsahuje kompletné vybavenie domu, organizované s lineárnou postupnosťou priestorov –  garáž a vstupné priestory, až po hlavný apartmán. Štíhle zaťahovacie drevené lamely obtekajú celú obálku pozdĺž vonkajšej sklenenej steny a zmäkčujú priame slnečné svetlo so možnosťou otvoriť sa úplne do exteriéru.

Všetky súkromné spálne sú situované pozdĺž východného prevýšenia smerom do údolia, s priestormi pre gazdinú a sociálnymi priestormi na opačnej strane, oddelenej dlhou lineárnou chodbou.

MM_03

V mieste, kde sa masív pretína s drevenou palubou sa dispozícia premieňa na ani vnútornú ani vonkajšiu, s grilom, barom a salónikom, síce  pod sedlovou strechou, ale vystavené vonkajším elementom.

Verejná obývacia miestnosť a televízna miestnosť hraničia s týmto priestorom skrz veľké presklené dvere, ktoré ich vizuálne, ak nie priestorovo prepájajú. Drevená terasa pokračuje smerom k spodnej časti stavby a končí v bazéne uloženom na betónovom podstavci, ktorý odráža malebné prostredie.

MM_04 MM_05  MM_07 MM_08 MM_09 MM_10 MM_11 MM_13 MM_14 MM_24

 

MM_26 MM_27 MM_28 MM_29

Fotografie:© fernando guerra