kolarbyn-eko-hotel (7)

Možno ste už navštívili letovisko so všetkým najnovším eko-vybavením, ale ak chcete, aby vaša budúca dovolenka bola ultra-zelená, čo tak vyskúšať hotel bez elektriny a sprchy? Známy ako “najprimitívnejší hotel vo Švédsku,” Kolarbyn je tábor s dvanástimi drevenými chatkami pokrytými trávou a papradím, ktoré ponúkajú skutočný eko-zážitok. Musíme Vás ale varovať  – rezort (ktorý bol známy návštevami hnedých medveďov a vlkov), nie je pre ľudí so slabým srdcom.

Rezort, ktorý sa nachádza na lesnej čistine niekoľko hodín od Štokholmu je ideálny pre každého, kto chce autentický rustikálny zážitok. Každá drevená chata má zelenú strechu zahalenú trávou, papradinami a dokonca divokými jahodami či malinami! Každá kabína je síce vybavená sporákom, nie sú tam ale žiadne sprchy s vlastnou kúpeľňou, takže sa treba pripraviť na nepohodlie. Našťastie sa v blízkosti nachádza sauna pre hostí, ktorí sa naozaj musia kúpať.

kolarbyn-eko-hotel-(10)

Okrem nedostatku sanity (“kadibúdky” sú síce roztrúsené vôkol tábora), sa Kolarbyn môže pochváliť veľkou úsporou energie z jednoduchého dôvodu – nemá elektrinu. Všetky kajuty sú vykurované staromódnym spôsobom, a v zime je sekanie dreva  súčasťou itinerára jednotlivých hostí. A pre tých, ktorí bažia po ešte väčšom autentickom zážitku, ponúka Kolarbyn niektoré neuveriteľné aktivity, ako je bobrie safari, losie túry a cenami ovenčená vlčia prechádzka.

kolarbyn-eko-hotel (9)  kolarbyn-eko-hotel (8)

Kolarbyn bolo miestom kde sa vypaľovalo uhlie po vyše 400 rokov. Lesní robotníci si stavali malé rustikálne chatky, kde spali počas svojej zimnej práce, keď chystali drevené uhlia pre výrobu železa. Existovalo niekoľko generácií chát v priebehu storočí, a hoci sú chaty ktoré sa používajú dnes staré iba 20 rokov, sú vyrobené v rovnakom tradičnom štýle ako ich kedysi stavali predkovia.

kolarbyn-eko-hotel (5) kolarbyn-eko-hotel (4) kolarbyn-eko-hotel (3) kolarbyn-eko-hotel (2) kolarbyn-eko-hotel (1) kolarbyn-eko-hotel (11) kolarbyn-eko-hotel (6)