pasivna drevostavba brodno (5)

Foto: Daniel Marinica

Prvý pasívny dom pri Žiline ktorý architekti z ateliéru Createrra stavali počas zimných mesiacov. Nosná konštrukcia je z masívneho dreva, izolovaná nadštandardne s 30cm fúkanou celulózou a 60mm drevovláknitou doskou. Strecha je izolovaná EPS hrúbkou v priemere 450mm. Stavba je zakladaná betónovou doskou na lôžku z penového skla v hrúbke 50cm. Fasáda je sčasti obložená dreveným obkladom a sčasti omietaná. Vykurovanie objektu je zabezpečené jednotkou aerosmart X2 prostredníctvom nástenného vykurovania. Hadice sú zaomietané v hlinenej omietke.

Rovnaká jednotka zabezpečuje aj vetranie s rekuperáciou. Rozvod vzduchu je riešený prevažne ako skrytý v stropoch.
Výsledok “blower door” testu bol n50=0,14 1/h. Niektoré steny sú vymurované z nepálených tehál. Väčina stien je omietaných hlinenou omietkou PICAS. V strope 1.NP sú uložené hlinené tehly na zlepšenie akustiky a regulácie vlhkosti.
Letné prehrievanie nehrozí vzhľadom na posúvne žaluzie na južnej fasáde a možnosti kompaktnej jednotky využiť solánku na chladenie stenových okruhov počas leta.

pasivna drevostavba brodno (4)

Foto: Daniel Marinica

200m dlhý solánkový rozvod nepredohrieva prichádzajúci vzduch, ale vstupuje priamo do jednotky. Predohrev vzduchu je zabezpečený chladením expanzného roztoku pre tepelné čerpadlo (čo uvoľňuje potrebné teplo). Zároveň dochádza k zvýšeniu výkonu jednotky.

pasivna drevostavba brodno (9) pasivna drevostavba brodno (10) pasivna drevostavba brodno (8) pasivna drevostavba brodno (13) pasivna drevostavba brodno (6)

Vzduchovody sú riešené SPIRO potrubím schovane pod sádrokartónom. Množstvo vetraného vzduchu bude nastavené štandardne na 105m3/h pre celý dom, prevažne do spálne. K tomu bude CO2 senzor zabudovaný v jednotke vypínať vetranie pokiaľ hladina nestúpne nad 900ppm.

pasivna drevostavba brodno (4)

Okná s trojsklom s vysokými solárnymi ziskami g=60% a Ug= 0,67 umožňujú realizáciu EPD aj v ťažkých podmienkach. Okenné rámy boli použité drevené z firmy Markowin so zužením rámom.

Foto: Daniel Marinica, Createrra, s. r. o.

Viac informácií na http://www.createrra.sk/realizacie/Pages/EPD_Brodno.html

pasivna drevostavba brodno (14) pasivna drevostavba brodno (11) pasivna drevostavba brodno (7) pasivna drevostavba brodno (2) pasivna drevostavba brodno (1)

pasivna-drevostavba-brodno-plany2 pasivna-drevostavba-brodno-plany