sebestacny_dom_dwingeloo (6)

Na brehu bývalej pieskovne v Holandsku vyrástol sebestačný dom. Teda takmer sebestačný – očakáva sa, že v blízkej budúcnosti dom bude existovať úplne “off-grid”, bez pripojenia k akýmkoľvek rozvodom alebo káblovým sieťam. V súčasnej dobe je dočasne pripojený na elektrinu, predpokladá sa avšak, že v budúcnosti sa nájde vhodný spôsob, ako udržateľne ukladať vyrobenú elektrinu a potom bude dom odpojený od siete. Dom má svoju vlastnú vodnú elektráreň, odpadové vody sú čistené vo vlastnom mokradisku a následne prevádzané do rybníka.

 

Použitie udržateľných technológií umožňuje prevádzkovať dom energeticky veľmi efektívne. Okrem toho sú v interiéri i exteriéri aplikované viaceré (i nezvyčajné) recyklované materiály, ktoré zdôrazňujú, ako je napriek opakovanému použitiu možné získať vysokú hodnotu. Nových materiálov sa používa relatívne malé množstvo, a preto má dom veľmi malú uhlíkovú stopu.

sebestacny_dom_dwingeloo (5)

Dom je vykurovaný pomocou 6 solárnych kolektorov, tepelného čerpadla a vysoko účinným krbom, ktorý poskytuje ohriatie 1000 litrov vody a pohodlie v chladnejších mesiacoch roka. Tridsaťdva fotovoltaických panelov výrába elektrinu pre dom, pričom na varenie sa používa indukčný sporák. K úspore elektriny v zimných mesiacoch sú k dispozícii vysoko účinné kachle na drevo v kuchyni.

Drevená rámová stena je 35 cm hrubá, strešná konštrukcia až 40 cm, obe kompletne zaizolované. Fasáda sa skladá z repasovaných betónových dlaždíc ktorej rámy sú zhotovené z dreva z lešenia. Namiesto dlažby umiestnili znovu použité syntetické kamenné panely.

Interiér sa taktiež skladá z recyklovaných materiálov. Kuchynská linka je obložená použitými dopravnými značkami a kúpeľňové steny sú čiastočne obložené plachtovým materiálom z kamiónov. Drevené schodiská a 1. poschodie sú tiež vyrobené z recyklovaných drevených panelov.

Architekt: Pieter Brink
Miesto: Het Holtien, Dwingeloo, Holandsko
Plocha: 250 m2
Rok dokončenia: 2013
Fotografie: Pieter Brink

sebestacny_dom_dwingeloo (8) sebestacny_dom_dwingeloo (7) sebestacny_dom_dwingeloo (4) sebestacny_dom_dwingeloo (3)

sebestacny_dom_dwingeloo (11) sebestacny_dom_dwingeloo (10) sebestacny_dom_dwingeloo (9) sebestacny_dom_dwingeloo (1) sebestacny_dom_dwingeloo (2)