Houseboat_Komarno_ (15)

Plávajúci dom sa nachádza v katastri mesta Komárno na rieke Váh. Prírodná scenéria brehov rieky predurčuje toto miesto na pokojné bývanie a oddych. Zároveň sa nachádza v pešej dostupnosti od mesta.

Projekt vznikol spojením predstáv klienta a znalostí skúsených lodných architektov. Želaním klienta bolo, aby sa nemusel každý víkend sťahovať z mesta k vode. Tým bola jasne daná funkcia objektu ako celoročne obývaného plávajúceho domu. Hmotu objektu tvoria dva vzájomne posunuté kvádre. To na jednej strane vytvára hornú terasu, na druhej strane prekrytie vstupu a dolnej terasy.

Houseboat_Komarno_ (22)

Vzhľadom na blízkosť chránenej prírodnej oblasti bolo nutné minimalizovať dopad stavby a jej prevádzky na životné prostredie. Objekt je preto navrhnutý ako nízkoenergetická montovaná drevostavba s difúzne otvorenou skladbou stien a odvetranou drevenou fasádou. Jednoduchý tvar domu minimalizuje tepelné straty. Solárne tepelné zisky cez výrazné presklenia je možné regulovať exteriérovými žalúziami.

Houseboat_Komarno_ (3)

Elektrina je jediná energia privedená z brehu. Všetko ostatné si plávajúci dom zabezpečuje sám. Dom je vybavený týmito technológiami: čerpanie a filtrácia vody z rieky na účely umývania, prania a varenia, vlastná biologická čistiareň odpadových vôd, nútené vetranie s rekuperáciou a tepelné čerpadlo vzduch-voda.

Základom plávajúceho domu je železobetónový pontón s polystyrénovým jadrom. Pontón má vďaka tejto technológii vysokú pevnosť a stabilitu. Je nepotopiteľný a bezúdržbový po desiatky rokov.

Houseboat_Komarno_ (20) Houseboat_Komarno_ (13)

Houseboat_Komarno_ (10)

Pôdorys prízemie

Pôdorys prízemie

Pôdorys poschodie

Pôdorys poschodie

Hlavné rozmery:

Celkový pôdorys: 12,9 x 8,50 m
Ponor: cca 1,20 m (plne zaťažené)
Výška domu nad hladinou: cca 7,00 m
Hmotnostný výtlak: cca 99,6 t (plne zaťažené)
Ročná potreba tepla: 33 kWh/m2.a
Celková hrubá plocha domu: 130,99 m2
Užitková plocha domu: 98,45 m2
Terasy a ochodze: 56,40 m2
Stojná výška prízemie: 2,40 m
Stojná výška 1. podlažie: 2,20 m

Archtekt: Mandl – Living on Water

Viac informácií: http://www.mandl-low.sk/pned-108.php