Existuje množstvo testov, v ktorých si ľudia môžu zmerať svoj inteligenčný kvocient. Vedeli ste však, že aj byty či domy majú svoje IQ? Spoločnosti Isover a Rigips vytvorili v spolupráci s odborníkmi unikátnu platformu s názvom IQ domu, ktorá umožňuje obyvateľom Slovenska pomocou jednoduchého testu zistiť, ako múdro bývajú. Z prieskumu, do ktorého sa doteraz zapojilo 824 domácností z celého Slovenska, vyplývajú zaujímavé fakty o bývaní Slovákov a Sloveniek.

Domy sú inteligentnejšie

V teste ľudia odpovedali na jednoduché otázky, ktoré ovplyvňujú energetickú efektívnosť a komfort bývania. Orientácia domu či bytu, hrúbka zateplenia, kvalita strechy či okien, použité stavebné materiály, systém vykurovania a vetrania, či akustická pohoda. Všetky tieto parametre výborne poslúžili v zhodnotení celkovej inteligencie jednotlivých domácností.
Zaujímavý výsledok prinieslo porovnanie IQ domov a bytov. Z výsledkov prieskumu jednoznačne vyplýva, že obyvatelia domov bývajú v priemere oveľa múdrejšie, ako obyvatelia bytov. „Príčin tohto faktu môže byť niekoľko, jedným z podstatných faktorov, ktoré ovplyvňujú tieto dáta, je pravdepodobne pocit väčšej zodpovednosti za energetickú efektivitu vlastného objektu napríklad z pohľadu zateplenia,“ konštatuje Ing. Alexander Prizemin,  marketingový riaditeľ spoločnosti Isover.

Obr. 1 Porovnanie IQ domov a bytov na úrovni samosprávnych krajov.

Obr. 1 Porovnanie IQ domov a bytov na úrovni samosprávnych krajov.

Kde by sa ubytoval šachový majster?

Keby na Slovensko zavítal Kasparov a chceli by sme ho ubytovať naozaj intelignente, podľa výsledkov prieskumu by sme mu mali nájsť bývanie v rodinnom dome v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Naopak, v Trenčianskom kraji by sa mal oblúkom vyhnúť bytom, rovnako ako v Košickom kraji. „Veľmi pozitívne hodnotíme fakt, že ľudia sa skutočne zaujímajú o to, ako bývajú. A čo je možno ešte dôležitejšie – riešia, ako by mohli bývať ešte lepšie,“ hovorí Alexander Prizemin. Z prieskumu vyplýva, že aj keď máme v oblasti inteligentného bývania na Slovensku rezervy, v priemernom hodnotení sa stále pohybujeme ak už nie na úrovni Kasparova, tak aspoň šliapeme na päty Einsteinovi.

logo ISOVERRIGIPS_RGB