Kovary-3-IMG_4787

Zvyknem hovoriť, že pozemky s rôznymi obmedzeniami generujú zaujímavé riešenia,“ hovorí o jednoduchom a zároveň nekonvenčnom rodinnom dome – modernej drevostavbe – autor, architekt Pavel Horák zo štúdia Prodesi.

Severozápadný svah a už vykopaný veľký zárez pre úplne iný dom – taká bola na prvý pohľad nie práve ideálna štartovacia čiara pre tento projekt. Ďalšou výzvou bolo, ako napriek nie úplne optimálnej orientácii k svetovým stranám dostať do interiéru počas celého dňa slnko. Z pomerne nepriaznivej situácie dokázali architekti, podporení ústretovým a konštruktívnym prístupom klientov, vyťažiť vskutku pozoruhodný efekt.
Hlavný obytný priestor sme umiestnili na poschodí domu, kde sme ho mohli spojiť cez drevenú lávku s hornou úrovňou záhrady. Súčasne sme tak umožnili panoramatický výhľad do údolia,“ približuje nosnú ideu domu architekt Pavel Horák. Architekti osadili aj pod strechou smerom k lesu horizontálne okná, čím dosiahli, že z obývačky je na druhú stranu prekrásny výhľad do korún stromov. Prízemie domu zahŕňa úsporné miestnosti na spanie a prácu, hygienické zázemie a priestranný sklad. „Investori sa od začiatku tešili na maximálne prírodný dom, ktorý čo najskôr získa sivočiernu patinu. Drevo je v hojnej miere použité aj v interiéri. Sú tu priznané konštrukčné pohľadové prvky a položené drevené podlahy,“ vysvetľuje architekt Horák.

Dom je plný splnených želaní investora: striedma stavba, v ktorej dostal prednosť priestor na spoločné chvíle s rodinou a zvieratami, tónmi hudby a lúčmi zapadajúceho slnka. Veľký priestor rozčlenili architekti na zóny podľa potrieb členov rodiny, pevné miesto tu našli cenné kusy nábytku z minulého domova. „Sťahovali sme sa z pražského bytu spolu s nábytkom z tíkového dreva. Prírodné materiály máme radi, aj preto sme sa rozhodli pre drevostavbu a vnútorné vybavenie z dreva, ktoré nám prirástlo k srdcu,“ vysvetľuje domáca pani. „Cítime sa tu inak než v chladnom murovanom dome. Hrejivá atmosféra, ktorú drevo vytvára, je nezameniteľná,“ dodáva.
Chceli sme jednoduchý dom s nízkymi nákladmi a ľahkou údržbou,“ dopĺňa investor. „Máme len malý bojler, sálavé stropné panely sú v podstate nezničiteľné, takže sme vlastne celkom nezávislí od komplikovaných prístrojov.“ Aj vďaka množstvu presklených plôch, ktoré umožňujú prestup slnečného tepla, sa stavba pohybuje na hranici nízkoenergetického a energeticky úsporného domu, čo býva u kvalitných drevostavieb štandard. Fungujúca konštrukcia overená tromi zimnými sezónami potvrdila dôveru vloženú do architektonického štúdia Prodesi. Klienti ocenili aj poctivú stratégiu firmy, ktorá rozpracovala projekt do posledného detailu, čo eliminovalo počas realizácie neočakávané ťažkosti či diskusie o „práci navyše“.

Kovary-2-IMG_4782

Architekt Pavel Horák je jedným z protagonistov architektonického štúdia Prodesi prepojeného s realizačnou firmou Domesi. Na konte majú vyše sto realizácií vydarených drevostavieb, mnohé z nich majú nízkoenergetický či pasívny štandard. So svojimi vysoko profesionálnymi službami a nadšením pre moderné drevostavby sú architekti z Prodesi/Domesi k dispozícii aj klientom zo Slovenska. Začiatkom nového roka budú ich najaktuálnejšie realizácie súčasťou prestížnej medzinárodnej nesúťažnej prehliadky Salón drevostavieb 2015, ktorú budú môcť záujemcovia o stavanie z dreva navštíviť napríklad aj na stavebnom veľtrhu CONECO 2015 (25. – 28. 3.2015) v Bratislave.

Kovary-4-IMG_4793 Kovary-1-IMG_4766

Kovary-7-IMG_4843 Kovary-6-IMG_4856 Kovary-5-IMG_4893

Rodinný dom Kováry, ČR
Autor: Ing. arch. Pavel Horák, Prodesi/Domesi
Spolupráca: Jakub Loučka
Realizácia: 2009 – 2010

Dispozícia: 4+1
Úžitková plocha: dom 119 m2; terasa 18,72m2
Konštrukcia: systém two by four s difúzne otvorenou skladbou
Vonkajší obvodový plášť: obklad zo smrekovcového dreva
Strešná krytina: betónová škridla Bramac Tegalit
Vykurovanie: stropné panely Ecora, kozubová pec v hlavnej obytnej miestnosti
Podlahy: masívna dubová podlaha, hygienické zázemie a závetrie – keramická dlažba

Text: MaSch, DESIGN IN, foto: Lina Németh, www.prodesi.cz