Dom Leaf-Dubnica nad Vahom (7)

Dom LEAF má tvar listu, ktorý akoby spadol na dom a ochraňuje jeho obyvateľov. Je to spojenie technického, striktne presného riešenia stavby s mäkkým, prírodným tvarom. Postavený je v pasívnom štandarde a získava energiu z južnej strany cez zimnú záhradu. Padajúci tvar strechy ochraňuje stavbu pred prehrievaním z juhu a pred vychladením zo severu.

Konštrukcia obvodového plášťa vychádza z požiadavky investora na kombináciu drevostavby a vnútorných murovaných stien, čím sa  naplno využíva ich akumulačná schopnosť. Na fasáde je použitý cédrový obklad. Aby sa zachovali teplotechnické parametre pasívneho domu, museli byť vyvinuté špeciálne rohové trojsklá a bola použitá rekuperácia teplovzdušného vykurovania. Projekt bol vytvorený v aktívnej spolupráci s majiteľom, ktorý dbal o výber optimálnych technológií a technických detailov.

Dom Leaf-Dubnica nad Vahom (8)

Stavba je situovaná v rozvojovej lokalite, v blízkosti kontrastnej sídliskovej výstavby. Práve toto umiestnenie bolo výzvou pre architektov k vytvoreniu návrhu rodinného domu, ktorý by vyhovel požiadavkám umiestnenia a napriek tomu vynikol svojim prevedením. Vzhľadom na netradičné architektonické stvárnenie strechy musel byť zmenený územný plán lokality.

Základom konštrukcie atypického tvaru strechy je sedlový krov, ktorý je osadený uhlopriečne na pôdorys stavby. Materiálovým prevedením strešnej konštrukcie je titanzinok.

Dom Leaf-Dubnica nad Vahom (13) Dom Leaf-Dubnica nad Vahom (11) Dom Leaf-Dubnica nad Vahom (4) Dom Leaf-Dubnica nad Vahom (15)
Dom Leaf-Dubnica nad Vahom (5)Dom Leaf-Dubnica nad Vahom (6)  Dom Leaf-Dubnica nad Vahom (17)

Autori:Ateliér VAN JARINA sro.
Projekt:2007
Dokončený:2013
Investor:Súkromná osoba
Úžitková plocha:337,45 m2
Zastavaná plocha:259,4 m2
Autor fotografií:Mgr.art. Soňa Sadloňová

LogoVANJARINA