Grotto - sauna pri jazere (8)

Dizajn stavby je inšpirovaný prírodnými útvarmi, vznikajúcimi vďaka schopnosti jazerných vodných prúdov vyrezávať a tvarovať podzemné komory a formovať tak nábrežné jaskyne. Kanadské štúdio Partisans takto navrhlo privátnu drevenú saunu “Grotto” na pobreží Hurónskeho jazera severne od Toronta. Sauna je postavená na kaskádovitom žulovom povrchu, jej jednoduchý, masívny exteriér má vzhľad páleného dreva, interiér z cédrového dreva svojím kavernóznym charakterom pripomína typické vnútro jaskyne.

Céder bol zvolený pre jeho miestny pôvod, príjemnú vôňu, ako aj pre jeho zvýšenú rezistenciu voči hnilobe. Vnútro sauny tvorí zvlnený priestor zo zaoblených drevených panelov tvoriacich poschodovité priestory na sedenie. Kachle s uhlím sú umiestnené v priehlbine pozdĺž jedného z väčších okien. Dvojito- a trojito-presklenené okenné tabule zamedzujú úniku tepla, zatiaľ čo izolačná vrstva hlinníkovej fólie za dreveným obložením vytvára pevne uzavretý priestor, ktorý zabraňuje rozpínaniu a zmršťovaniu drevených trámov vplyvom zmien teploty. Výrazne tvarovaný interiér a nepravidelné eliptické okná s nezabudnuteľným výhľadom na jazernú prírodu sú pre návštevníkov sauny nepochybne silným zmyslovým zážitkom.

 Grotto - sauna pri jazere (9) Grotto - sauna pri jazere (7) Grotto - sauna pri jazere (6)

Ilúzia tvarovaného interiéru bola vytvorená vďaka špeciálnemu usporiadaniu cédrového dreva do panelov s paralelnou textúrou,” vysvetľujú architekti.

Grotto - sauna pri jazere (5) Grotto - sauna pri jazere (1) Grotto - sauna pri jazere (4)

Priestor za drevenými panelmi vytvára konvekčné prúdy, ktoré umožňujú pokožke dýchať prostredníctvom ventilačných pórov, ktoré boli vytesané do sedadiel, a tiež prostredníctvom spojov cédrových dosiek,” objasňujú architekti.

Grotto - sauna pri jazere (3) Grotto - sauna pri jazere (2)

Zdroj: www.dezeen.com