01 zasaddom

Častú skúsenosť, že tvorca je nezriedka sám sebe najlepším investorom, potvrdzuje aj realizácia prístavby, ktorú pre seba navrhla architektka Eliška Turanská na Starých Horách pri Banskej Bystrici. Prístavbou ku tradičnej drevenici nahradila pôvodnú dreváreň a vytvorila tak kompaktný priestor na vlastné bývanie a prácu. Hmotu a pôdorysné rozmery drevárne autorka zachovala. Novú prístavbu konštruovala ako drevostavbu s použitím prírodných stavebných materiálov ako je panel z lisovanej slamy, konopná izolácia a drevovláknité dosky. Fasáda a strecha sú obložené termodrevom, steny interiéru pokrýva hlinená omietka.

Vnútro prístavby je kombináciou obytného priestoru a teliéru architektky. Obývacia časť, kuchynský ostrovček a kúpeľňa s WC tvoria 36 m² pôdorysnej plochy prízemia. Miesto pod schodmi slúži ako hlavný odkladací priestor. Na otvorenej galérii, ktorá má plochu 16 m², sa nachádza priestor na spanie a na prácu. Interiér je opticky prepojený s okolím – predovšetkým so zeleným dvorom a okrasnou záhradkou – cez veľké presklené plochy. Vykurovanie zabezpečuje liatinová pec na drevo a infravykurovanie zabudované v stenách. Zariadenie interiéru tvoria výlučne recyklované kusy nábytku…

05-zasaddom 02-zasaddom

Dodajme, že autorka a zároveň obyvateľka dokázala s mimoriadnym citom spojiť mimoriadne nesúrodé solitéry do pôvabného celku s nenapodobiteľne podmanivou atmosférou. Realizácia bola vybraná do Ročenky drevostavieb a na výstavu Salón drevostavieb 2015.

07-Stare-Hory-domceko-atelier-podorys 08-Stare-hory-domceko-atelier-rez

Ateliér s bývaním, prístavba, Staré Hory (SK), 2013

Autor: Zasaď dom – Ing. arch. Eliška Turanská

Úžitková plocha: 52,5 m²

Zastavaná plocha: 36 m2

Text: Ľubica Fábri, foto: Katarína Dudíková, Vladimír Šak, Andrej Vanga

Zdroj: www.zasaddom.sk

06 zasaddom 03 zasaddom 04 zasaddom