EXPO 2015 v Miláne

Na svetovej výstava EXPO, ktorá sa koná tentokrát v Miláne od začiatku mája do konca októbra, je Slovensko reprezentované svojím národným pavilónom, to ale nie je úplne všetko. Je tu i druhý pavilón, v ktorom môžeme nájsť výrazný Slovenský odkaz. Mladý architekt Michal Krištof (1986), rodák zo stredoslovenského Kláštora pod Znievom, je totiž spoluautorom pavilónu Českej republiky. Spolu s kolegom Ondřejom Chybíkom z architektonickej kancelárie Chybik+Kristof Architects & Urban Designers  a v spolupráci so spoločnosťou KOMA Modular vyhral na konci roku 2013 výberové konanie na návrh a realizáciu Českého pavilónu.

Po roku a pol projektových a stavebných prác ako prvý spomedzi všetkých pavilónov hotový a uvedený do prevádzky. Nebol to však prvý ani posledný úspech pavilónu. Už skôr získal primát v rýchlosti dokončenia hrubej stavby, ktorá bola výsledkom zvolenej modulárnej technológie stavby. A úspešný ostáva i po otvorení brán EXPA.

EXPO 2015 v Miláne

Pavilón víta návštevníkov veľkorysým a príjemným predpriestorom, ktorého súčasťou je aj bazén. Ten je lákadlom a možnosťou relaxu pre hostí bez nutnosti vystávania dlhých zástupov. Bazén je okrem toho reprezentantom nanotechnologického čistenia vody, ktoré je jednou z ústredných tém prezentovaných Českým  pavilónom. Voda ako základ života na zemi a jej čistenie tak zapadá do celkovej témy EXPA, ktorou je udržateľný prísun potravín pre planétu. Potrebnú výbavu pre kúpeľ návštevník dostane zdarma ako propagačný materiál. Namiesto tradičných tlačív, ktoré často končia v odpadkovom koši, dostane návštevník  žabky, plavky a uterák, ktoré by mali byť potlačené informáciami o expozícii aj o Česku a môže tak pavilón originálne propagovať aj inde. Propagačné predmety budú zhotovené z inteligentných materiálov s využitím nanotechnologií, v ktorých je Česká republika svetová špička

EXPO 2015 v Miláne, strecha

Samotný pavilón je stavba štyroch úrovní. V spodnej časti sa nachádza bazén, malý amfiteáter a reštaurácia. Na poschodí sú výstavné priestory umiestnené okolo centrálneho átria a ďalšia reštaurácia, nasleduje prístupná zelená strecha, ktorá poskytuje návštevníkom výhľad na celý areál svetovej výstavy. Interiér pavilónu vznikol v spolupráci poprednými súčasnými českými umelcami, ako napríklad Maxim Velčovský, Lukáš Rittstein alebo Federic Diaz. Česká republika sa tak prezentuje súčasným moderným dizajnom a kultúrou. Samotný pavilón bude po skončení svetovej výstavy rozmontovaný a prevezený späť do Českej republiky. Architekti nechceli aby verejná investícia v rade desiatok miliónov skončila na skládke. Český pavilón bude slúžiť po EXPE čiastočne ako škôlka a čiastočne ako nová administratívna budova spoločnosti KOMA modular v rámci  novobudovaného Centra Modulárnej Architektúry Koma CMAK vo Vizoviciach, ktoré je mimochodom rovnako dielom autorskej dvojice Chybik+Krištof. Pavilón tak žije nielen v dnešné dni v Miláne, ale bude žiť i v budúcnosti. Na prehliadku pavilónu v Milána Vás architekti srdečne pozývajú.

IMG_0312 IMG_7454

Viac informácií: www.chybik-kristof.com

Miesto: Miláno, Taliansko
Rok: 2013-15
Klient: KOMA Modular s.r.o.
Investičné náklady: 3 000 000 EUR
Status: verejná súťaž, 1. miesto
Autor: Chybik+Kristof Architects & Urban Designers: Ondřej Chybík, Michal Krištof, Kryštof Foltýn, Pavel Hrůza, Martin Kos, Vojtěch Kouřil, Veronika Mikulková, Radim Musil
Fotografie: archív autora, Simon Oberhofer, Lukáš Pelech
Vizualizácie: Miss3.cz