Pasivne bytové domy Park Hloubětín (Zdroj: JRD s.r.o.)

Pasivne bytové domy Park Hloubětín (Zdroj: JRD s.r.o.)

BRNO, 22. 10. 2015

Každý chce žiť v kvalitnom dome s minimálnymi nákladmi na energie. Naplánovať a postaviť takéto bývanie ale nemusí byť úplne jednoduché. Práve preto sa už po dvanástykrát po celom svete konajú Dni otvorených pasívnych domov. Poslanie akcie je jasné: zdieľať skúsenosti, dobré nápady a príklady dobrej praxe medzi majiteľmi, architektmi i záujemcami o bývanie. Tento rok sa uskutoční cez víkend 13. až 15. novembra a zapoja sa do nej aj desiatky objektov v celej Českej republike.

Medzinárodné Dni pasívnych domov ponúkajú unikátnu možnosť opýtať sa majiteľov domov, ich užívateľov, architektov a projektantov na veci, ktoré vás naozaj zaujímajú. Akciu v Česku koordinuje Centrum pasívneho domu, ktoré plánuje na tento rok otvorenie niekoľkých desiatok zaujímavých objektov.

PASÍVNE DOMY, REKONŠTRUKCIA I ZÁKLADNÁ ŠKOLA

Návštevníci si budú môcť vybrať, či chcú vidieť zabývané alebo rozostavané rodinné domčeky, ukážky zaujímavých rekonštrukcií. Pripravené budú exkurzie do bytových domov v pasívnom štandarde, ale aj návšteva v kancelárskych budovách alebo základnej umeleckej škole,” prezrádza Jan Bárta, riaditeľ Centra pasívneho domu.

Pasívna Základná umelecká škola Holice

Pasívna Základná umelecká škola Holice

Návštevy sú bezplatné, Dni pasívnych domov prebiehajú vďaka ochote majiteľov, ktorí sa akcii venujú vo svojom voľnom čase. Jedným z nich je aj projektant Rostislav Kubíček, ktorého dom nielenže šetrí energiu, ale v celkovej ročnej bilancii má dokonca prebytky! “Návštevy ponúka skvelú príležitosť presvedčiť sa, že pasívne domy majú zmysel. Ľudia si môžu prehliadnuť, ako všetko funguje a získať predstavu aj o tom, čo by urobili inak,” ponúka svoj pohľad Kubíček.

PRESVEDČTE SA NA VLASTNEJ KOŽI

Akcie tak otvoreným a transparentným spôsobom bojuje proti mýtom, ktoré sa okolo pasívnych domov stále objavujú. “Nechávame na ľuďoch, aby si sami medzi sebou porozprávali o svojich pocitoch a obavách z úsporného bývania. Predstavte si, že by ste sa mohli stretnúť so svojím budúcim ja a opýtať sa ho, ako sa mu býva v dome, o ktorom uvažujete,” uzatvára Jan Bárta.

Pasivny rodinny dom v Hradištku (Zdroj: 3AE_s.r.o. NOVATOP)

Pasivny rodinny dom v Hradištku (Zdroj: 3AE_s.r.o. NOVATOP)

Jedinečnú šancu získať náhľad a skúsenosti s bývaním v pasívnych domoch budú mať všetci cez víkend 13. až 15. novembra. Bližšie informácie a mapa všetkých otvorených domov sú k dispozícii na stránkach www.pasivnidomy.cz/dpd. Súčasťou podujatia bude aj bohatý sprievodný program vrátane užitočného školenia pre každého potenciálneho stavebníka.

Centrum pasívneho domu (CPD) je neziskovou organizáciou, ktorá vznikla za účelom podpory a propagácie štandardu pasívneho domu a zabezpečenie kvality pasívnych domov. Členmi združenia sú architekti, projektanti, stavebné firmy, výrobcovia stavebných materiálov a prvkov a ďalší odborníci so záujmom o pasívne domy. Združenie CPD tak predstavuje najrozsiahlejšiu odbornú platformu v Českej republike, ktorá aktívne podnecuje, spoluvytvára a moderuje odbornú diskusiu v oblasti výstavby budov v pasívnom štandarde naprieč expertné i laickú verejnosť, nevynímajúc českú politickú reprezentáciu.