the-edge-view-a10

Vie, kedy prichádzate do práce. Vie aj, akú kávu máte radi. Ráno vás upozorní na najdôležitejšie mítingy a povinnosti, ktoré vás v ten deň čakajú. Ak ste si predstavili sexy asistentku, ste na omyle. Reč je totiž o budove. V Amsterdame vyrástla najmúdrejšia a najekologickejšia budova na svete – kancelársky komplex The Edge (Hrana), ohodnotená ako Outstanding – „Vynikajúca“ doteraz s najvyšším skóre BREEAM – 98,36 %. Jej najpodstatnejšiu časť, riadiace centrum, dodala spoločnosť Schneider Electric.

Budova, s ktorou by ste si mohli zahrať šach

Mozog tejto pôsobivej dámy má na starosti riadenie plochy 40 tisícok m². „V skutočnosti ho tvorí inteligentné riešenie SmartStruxure™, systém spoločnosti Scheider Electric pre správu budov, ktorý je riadený softwarom SmartStruxure™ Building Operation. Na svoje fungovanie potrebuje 50 riadiacich modulov (Automation server), ktoré sú kompatibilné so všetkými poľnými zariadeniami, ako snímače, ventily, pohony, merače tepla a chladu. Tieto zariadenia sú umiestnené v stropoch a technických miestnostiach a poskytujú všetky potrebné informácie o tepelnej energii využívanej budovou,“ vysvetľuje Ľuboš Uhlík, manažér v oblasti riadenia budov zo spoločnosti Schneider Electric. Táto úchvatná stavba je výsledkom spolupráce holandského developera OVG Real Estate, spoločnosti Deloitte a architektonického štúdia PLP Architecture z Londýna.  The Edge stojí v amsterdamskej obchodnej štvrti Zuidas a bez preháňania stelesňuje sny sci-fi vizionárov. Podľa metódy BREEAM, ktorá je považovaná za jednu z najvýznamnejších metód posudzovania trvalej udržateľnosti v stavebníctve, získala doteraz najvyššie skóre v histórii posudzovania: 98, 36 percenta.

Strešná terasa

Strešná terasa

Náhoda rozhoduje len o nových stretnutiach

Architekti pri tvorbe konceptu využili všetky poznatky o inteligentných a pasívnych budovách a developer aj investor si dali záležať na tom, aby sa na projekte zúčastnili najväčšie kapacity v oblasti inteligentnej a ekologickej výstavby. Je to naozaj tak – energetická úspornosť je prítomná už v základnej orientácii. Severná fasáda je celá presklená, aby do interiéru prinášala dostatok svetla. Južná je zasa pokrytá solárnymi panelmi, ktoré okrem zberu slnečnej energie tienia a chránia tak kancelárie pred prehrievaním. Budova tiež predstavuje úplne originálny koncept pracovného systému. Zamestnanci nemajú fixný pracovný stôl, pretože ich pohyb po priestore budovy je určený ich denným programom a  smartphonová aplikácia im nájde to správne miesto. Znie to možno zvláštne, ale asi 2 500 pracovníkov spoločnosti Deloitte má k dispozícii iba 1 000 stolov. Tento systém práce sa nazýva „hot desking“ a ide v ňom o to, že pracovný priestor má podporovať vznik nových vzťahov, interakcií a samozrejme, efektívnejšie využitie priestorov. Vďaka ďalšej smartphonovej aplikácii si zamestnanci môžu regulovať teplotu či osvetlenie vo svojich kanceláriách, a to dokonca ešte predtým, ako vstúpia do budovy.

Spotreba energie, ktorá nestojí za reč

The Edge je budova s nulovou energetickou bilanciou – ročne potrebuje na prevádzku menej ako 0,3 kWh na meter štvorcový. Všetku energiu budova získava zo solárnych panelov a z tepelného čerpadla, ktoré je umiestnené pod budovou v hĺbke 120 metrov. Ďalšími ekologickými prvkami je zber dažďovej vody, nabíjacie stanice elektromobilov v garáži, ventilácia, ktorá funguje na základe prítomnosti osôb. V exteriéri sú umiestnené úle pre včely, ktoré spolu s vysadenou zeleňou podporujú miestny ekosystém. „Išlo o veľmi komplexnú úlohu a Schneider Electric dokázal, že disponuje nielen víziou a odbornými znalosťami, ale aj produktmi, systémami a riešeniami, ktoré poskytujú našim zákazníkom prirodzený užívateľský zážitok,“ hovorí Erik Zwaan, obchodný manažér EcoBuilding pre Schneider Electric v Holandsku. „Úspech v podobe tejto pôsobivej budovy a jej ekosystému poukazuje na komplexný tímový prístup našej spoločnosti a jej schopnosť priniesť výsledky pre mnohostrannú organizáciu správy projektov,“ dodáva.

the-edge-seminar-room

Kompletný videozáznam prezentácie budovy THE EDGE na konferencií Šetrné budovy 2015 v Prahe môžete vidieť na: https://www.youtube.com/watch?v=xyTGvmCS1oI.

Prednáša architekt Ron Bakker (PLP Architecture) a Erik Zwaan, obchodný manažér EcoBuilding, Schneider Electric, Holandsko.

Viac informácií nájdete na: www.the-edge.nl

Podrobnosti o fungovaní budovy si môžete pozrieť v zaujímavom videu.

Hlavný vchod

Hlavný vchod

Doplňujúce informácie:

 Prehľad použitých technológií v budove The Edge

Inovatívne technológie

  • PoE (Power over Ethernet) pripojené osvetlenie – LED – o 50% menšia spotreba energie
  • AHU jednotky pracujúce v závislosti od prítomnosti osôb a koncentrácie CO2
  • Vykurovacie a chladiace stropy
  • Átrium fungujúce ako zásobník energie uloženej v ovzduší
  • Rotačné výmenníky v AHU jednotkách pre spätné získavanie (65% úspora energie)
  • Využitie termálnej energie z vrtov 120 m pod povrchom zeme
  • Zdroj tepla – diaľkové zásobovanie teplom iba ako záložný systém

Integrovaná technológia

  • Meranie elektrickej energie
  • Meranie energie teplej a studenej vody v distribúcii k jednotlivým zariadeniam
  • IP backbone pre všetky technológie
  • Interakcia užívateľov pomocou  aplikácií

Ďalšia možnosť udržateľného rozvoja

  • 1 920 m2 solárnych  panelov na budove + 4 200 m2 na ďalších budovách (spolu 818 000  kWh/rok)
  • Využitie dažďovej vody
  • Nízka spotreba vody na toaletách – 4 litre namiesto  6-9 litrov pri splachovaní
  • Redukcia GWP (potenciál globálneho otepľovania)
  • Redukcia NOx emisií

Riešenia SmartStruxure  – integrácia backbone

  • 50 aizačných web server podstaníc
  • 1 400 zónových kontrolórov (regulácií)
  • 200 elektromerov
  • 70 meračov tepla a chladu (kalorimetrov)
  • 35 frekvenčných meničov
  • komunikácia pomocou protokolov BACnet, LON, Modbus a Websevices
  • celkom 20 000 I/O dátových bodov+ tisíce pripojených zariadení,  ako sú energetické ventily a osvetľovacie jednotky,  ktoré zaisťujú  chod celého systému merania a regulácie