zelene atrium

18. 11. 2015, Trnava – November je v stavebníctve tradične mesiacom pasívnych domov. Okrem podujatia „Dni pasívnych domov“ sa tento rok konala 12. novembra aj malá konferencia o Multikomfortných pasívnych domov na pôde prvého pasívneho bytového domu na Slovensku, v Zelenom átriu. Zorganizovala ju spoločnosť Saint-Gobain a zúčastnili sa jej odborníci a projektanti zo zahraničných divízií koncernu.

Hostiteľom celého podujatia bola dívízia Isover, ktorá sa významnou mierou podieľala na výstavbe a propagácií unikátneho bytového domu. „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo zorganizovať toto malé odborné kolokvium pre našich partnerov. Sme presvedčení, že Zelené átrium je inšpiratívna stavba a jej význam presahuje hranice Slovenska,“ konštatuje Alexander Prizemin, marketingový riaditeľ spoločnosti Isover.

Na samotnej konferencii sa zúčastnilo 21 odborníkov a spolupracovníkov z rôznych divízií koncernu Saint-Gobain z Chorvártska, Slovinska, Srbska a Maďarska. Po úvodnom privítaní architekta Miroslava Marka, autora architektonického konceptu budovy, si hostia vypočuli prezentáciu o Multikomfornom dome v podaní Business Development manažéra Saint-Gobain pre oblasť Balkánu a Albánska Balazsa Bokora. Autor budovy architekt Miroslav Marko vo svojej prezentácii zúčastneným vysvetlil detaily stavby a Alexander Prizemin hovoril o podpore projektu a jeho prezentácii smerom na verejnosť.

Po teoretickej časti prebehla prehliadka budovy, pri ktorej si mohli návštevníci v praxi „ohmatať“ všetky menované riešenia, vďaka ktorým je Zelené átrium také výnimočné. „Táto budova je prvou lastovičkou architektúry budúcnosti . Pri jej výstavbe boli použité najmodernejšie technológie a materiály a my sme hrdí, že ju dnes môžeme prezentovať našim zahraničným partnerom,“ hovorí Alexander Prizemin. Ide pritom o projekt, ktorý funguje aj v praxi, nie len na papieri, tohtoročné letné horúčavy pripravili budove skúšku, ktorou však prešla s výborným výsledkom. „Kým sa vonkajšie teploty dosahovali 35 stupňov, v interiéri bytov si noví obyvatelia užívali príjemných 23,“ konštatuje odborník.