krtkodom (5)

Až po dokončení je vidieť a cítiť, koľko výhod Krtkodom má. Medzi najdôležitejšie patrí stabilná teplota v lete aj v zime. Krtkodom dosahuje výborné teploty bez kúrenia a chladenia v rozmedzí od 16°C do 26°C. Údržba je minimálna, vnútri treba občas vymaľovať a vonku pokosť trávnik dva razy do roka. Je to taktiež bezpečné útočisko pred nepriazňou počasia. V Krtkodome panuje neuveriteľné ticho. Keďže je orientovaný prevažne na južné strany a má vďaka tomu veľa svetla. Pre tieto a mnohé ďalšie charakteristiky si Krtkodom získava stále viac priaznivcov. Je to životný štýl s množstvom voľného času a minimom starostlivosti.

Konečný výsledok je v skutku nenápadný dom, ktorý kopíruje tvar pôvodného kopca. Mal by zapadnúť do svojho prostredia. Dom je „zaseknutý“ do svahu, aby z neho nevytŕčal. Aj pri dvojpodlažnom dome môžete mať nenápadný dom. Krtkodom je vo výsledku aj so zeminou na streche nižší ako okolité domy. Fasádu sme nemuseli prispôsobovať, tak sme si dopriali menej tradičný oblúk (oblúk na streche bol inšpiráciou pre názov Krtkodom).

krtkodom (6) krtkodom (7)

Piecku spolu so schodmi nie je potrebné osvetliť priamym slnkom. Putovali teda ku zadnej stene. Výsledok? Svetla je pri nich viac ako dosť. Vzdušné schody a piecka priamo pod nimi nie je náhoda. Takto sa lepšie roznesie teplo po celom dome a teplo z piecky je „upratané“ ďalej od sedačky v obývačke.

Vďaka mohutnosti výkopu sa základy aj steny zdali malými priestormi pre všetky izby. Výsledok väčšinu ľudí čo nás sledovali príjemne prekvapil. Drevo na strope je dostatočné na navodenie príjemnej oddychovej nálady. Spolu s hlinenými omietkami na stenách aj v podlahe, zelenou strechou i zeleňou na streche vytvárajú veľmi tichý priestor. Za krtkodomom môžete mať aj diaľnicu a v dome bude ticho. Návštevníci sa zľaknú aj zapnutia chladničky, také je v dome ticho, kľud a pohoda. Nadpriemerne veľké okná dodávajú dostatok svetla aj za hmlistých dní (viď obrázok), práve keď potrebujete najviac slnka. Za slnečných dní slnko dom vyhreje. Enegiu spotrebúvame  len na úžitkovú vodu a na sprchu.

 krtkodom (3) krtkodom (4)

Kúpeľňa je ladená do zemitých farieb. Podčiarkuje tak štýl domu v interiéri. Hlinená omietka je v kúpeľni ponechaná zámerne, začína hneď vedľa obkladov sprchového kúta. Hlina pôsobí ako regulátor vlhkosti. Prvé testy ukazujú, že hlina pracuje v náš prospech aj keď je naproti sprche.

Izby na poschodí. Súkromie si treba chrániť. Kým do prízemia je človek vtiahnutý cez zelenú terasu prepojenú s interiérom je poschodie chránené pred zrakmi zvedavcov. Vďaka stavbe v kopci môžete mať izby „neviditeľné“, keďže môžete ovplyvniť, ako vysoko budete stavať.

krtkodom (1) krtkodom (8)

Osadením okien vyššie, či zväčšením plochy okien si určujete, koľko svetla bude v izbe mať. Preto väčšina Krtkodomov má okná a fasádnu stenu vyššie. Spolu s vhodnou orientáciou na južné svetové strany je dom preslnený. Pokiaľ by sme mali okná na sever (ako je dnes bežné pri novostavbách), svetlo do severných izieb nedostaneme, svetlo neohneme. Okná na sever sú len chladiace prvky s výhľadom, preto Krtkodom orientujeme keď sa dá na juh.

Vstavaný šatník v spálni poteší nejednu ženu. Zadná časť izieb priam láka k vytvoreniu kúpeľne či šatníka. Hojne to využívajú aj ďalší majitelia Krtkodomov.

V ďalšej časti uvidíte, ako to vyzerá v Krtkodome po roku bývania. Zistíme, aká je realita. Ako sa líši od predpokladov. Niečo bude isto menej lichotivé, niečo prekoná očakávania.

Prečítajte si doterajšie články o Krtkodome.