PDR_2016

PRAHA, 1. 03. 2016

Českým pasívnym domom roka sa stala útulná novostavba vo Vraném nad Vltavou v Stredočeskom kraji. Presne 798 hlasov pomohlo murovanému rodinnému domu k výhre v súťaži Pasívny dom roka. Tú vyhlásila vlani na jeseň za podpory Centra pasívneho domu a Štátneho fondu životného prostredia Českej republiky spoločnosť ABF, a.s.

Vďaka dotáciám Nová zelená úsporám sú pasívne a nízkoenergetické domy v čoraz väčšej obľube. Na jeseň 2015 preto spoločnosť ABF, a.s., organizátor veľtrhu nízkoenergetických, pasívnych a nulových stavieb FOR PASIV, vyhlásila súťažnú prehliadku Pasívny dom roka. Súťaž bola dvojkolová. Od 15. novembra 2015 až do konca roka prebiehali registrácie. Prihlásiť sa mohli rodinné domy dokončené v rokoch 2010 až 2015 a ktoré spĺňajú kritériá pre pasívne domy alebo domy s veľmi nízkou energetickou náročnosťou.

Prvú selekciu uskutočnila odborná porota v zložení Ing. arch. Josef Smola, Ing. arch. Jana Hořická a Ing. Jan Bárta (všetci z Centra pasívneho domu), Ing. Jakub Hrbek zo Štátneho fondu životného prostredia Českej republiky a nezávislý porotca Ing. Viktor Zbořil. Počas prvých dvoch januárových týždňov vybrala porota 10 finalistov. Ďalej už to mala v rukách verejnosť, ktorá hlasovala jednak osobne na januárovom veľtrhu FOR PASIV v areáli PVA EXPO PRAHA, ale tiež do konca februára na webových stránkach www.pasivnidomy.cz.

Medzi súťažiacimi sa objavili rodinné domy zo všetkých častí Českej republiky. Do vedenia sa pomerne rýchlo dostala víťazná novostavba financovaná okrem iného aj z dotácie Nová zelená úsporám. Moderne a prakticky riešený dom disponuje priestorom viac ako 200 m2. Novostavba je nepodpivničená, so sedlovou strechou, vykurovaná tepelným čerpadlom a na ohrev vody využíva solárne panely a tepelné čerpadlo.

1.miesto - Vrané nad Vltavou

1.miesto – Vrané nad Vltavou

Druhé miesto obsadil so 434 hlasmi rodinný dom z Předenic v Plzenskom kraji. Tretia priečka patrí vďaka 330 hlasom drevostavbe z Řevnic v Stredočeskom kraji. Majitelia víťazného domu sa môžu tešiť na hlavnú cenu, ktorou je záhradný bazén od spoločnosti ABPLAST s.r.o. v hodnote 80 000 Kč (ca . 2 956 €) . Slávnostné odovzdanie ceny sa uskutoční 18. marca
2016 na veľtrhu FOR HABITAT v PVA EXPO PRAHA.

2.miesto - Předenice

2.miesto – Předenice

3.miesto - Řevnice

3.miesto – Řevnice

O súťaži

Súťaž Pasívny dom roka vyhlásila spoločnosť ABF, a.s. v spolupráci s Centrom pasívneho domu a Štátnym fondom životného prostredia Českej republiky. Podstatou súťaže bolo osloviť a vyzvať majiteľov pasívnych domov a domov s veľmi nízkou energetickou náročnosťou, ktorí na stavbu čerpali dotácie z programu Nová zelená úsporám či využili iný zdroj financovania. Všetky prihlásené domy prešli hodnotením odbornej poroty, ktorá posudzovala architektúru a technické riešenie domu. Poradie finálovej desiatky určovala verejnosť.
Cieľom súťaže bolo mapovanie a podpora vydarených pasívnych domov a domov s veľmi nízkou energetickou náročnosťou na území Českej republiky, posilnenie pozitívneho vnímania tejto modernej výstavby a podpora veľtrhu FOR PASIV, Centra pasívneho domu a programu Nová zelená úsporám.