Rodinný dom Středokluky_00005

Úlohou architekta, navrhujúceho rodinný dom, je zakaždým rovnaká: vytvoriť v súlade s potrebami a požiadavkami investora príjemný vnútorný i vonkajší priestor na bývanie, ktorý sa stane pre obyvateľov ozajstným domovom a pokojným prístavom v toku všedných i sviatočných dní. Čo sa pri tomto dome takisto podarilo – a na čo investori s architektmi v tvorivom zápale často zabúdajú – je, že hoci má stavba svojský výzor, nemá ambíciu prekričať svoje okolie. Naopak: z domu vyžaruje potenciál nekonfliktne nažívať so susediacim prostredím.

Vľúdne a civilne pôsobiaci dvojpodlažný rodinný dom, ktorý predstavujeme, je koncipovaný ako moderná drevostavba. Stojí na rovinatom pozemku, zatiaľ bez vyrastených stromov, v obci Středokluky. Stavbu umiestnil architekt v južnej časti parcely, pričom vstup na pozemok je z juhozápadu a rovnako aj vstup do domu. Vizuálne dom zaujme okoloidúcich farebne i materiálovo príjemnou kombináciou omietnutých častí fasády a drevených plôch. V parteri funkčne ťaží z jednoduchej, no umnej kompozície základných hmôt, pomocou ktorej architekt zadefinoval vonkajšie oddychové priestory.

Hlavná hmota domu je dvojpodlažná s pultovou strechou. Túto časť pretína kolmo jednopodlažný kváder, pomocou ktorého architekt vytvoril na obidvoch stranách obytné terasy s rôznymi možnosťami využitia podľa denného času a osvetlenia. Terasy, ktoré sa nachádzajú po oboch pozdĺžnych stranách obývačky a jedna z nich je prepojená aj s kuchynskou časťou, sú pridanou hodnotou dispozičného riešenia. Umožňujú bývanie a pobývanie, ktoré sa v úrovni terénu prelína z interiéru do exteriéru a naopak. Vďaka veľkým preskleným plochám – dverám – v susedstve terás je presvetlený celý vnútorný priestor prízemia a kontakt s exteriérom je intenzívny, takmer bezprostredný.

Rodinný dom Středokluky_00001

Dispozičné riešenie domu je dobrým príkladom, ako možno racionálnym usporiadaním funkcií a konfiguráciou priestorov vytvoriť plnohodnotné bývanie pre štvorčlennú rodinu na neveľkej ploche. Do domu sa vstupuje zo závetria priamo do vstupnej haly, z ktorej je prístup do technickej miestnosti a malej kúpeľne. Hala je kontinuálne prepojená s hlavným obývacím priestorom, po oboch stranách preskleným smerom k obom spomínaným dreveným terasám. Za schodiskom, ktoré vedie na horné poschodie, sa nachádza otvorený priestor kuchyne a pracovňa. Na hornom poschodí sú umiestnené detské izby, spálňa so šatňou, kúpeľňa a oddelené WC.

Moderný, avšak nie okázalo ultimatívny vzhľad domu dotvára pultová strecha hlavnej dvojpodlažnej časti. Dom je z vonkajšej strany omietnutý svetlou omietkou. Garáž situovaná v čele domu smerom k ulici a postavená z ľahkej nezateplenej konštrukcie je obložená smrekovcovými latami. Štruktúry dreveného obkladu vytvárajú prívetivú kulisu v priestore jednej z terás a súčasne sú príjemným sprievodcom na cestičke k vstupným dverám domu. Vizuálny celok podčiarkujú tmavé profily plastových okien v čiernom odtieni. Objem stavby uzatvára zhora čierna linka okraja pultovej strechy, na ktorú bol použitý trapézový plech.

Autorom riešenia je český architekt Václav Zahradníček z ateliéru Prodesi, ktorý sa venuje výhradne tvorbe moderných drevostavieb. Kultivovaný drevodom v českej obci Středokluky realizovala spoločnosť Domesi, špecializujúca sa na výstavbu drevostavieb s rôznymi konštrukčnými princípmi – s použitím technológie CLT panelov (Novatop), ako i na báze stĺpikových konštrukcií (tzv. two by four).

Rodinný dom Středokluky_00002 Rodinný dom Středokluky_00006

Rodinný dom Středokluky_00003 Rodinný dom Středokluky_00004

Rodinný dom Středokluky, ČR, 2014

Autor: Ing. arch. Václav Zahradníček
Spolupráca: Ing. arch. Michal Kotlas
Fotografie: Martin Zeman
Realizácia: Domesi, s. r. o.

Dispozičné riešenie: 5 + 1
Úžitková plocha: 137,5 m2
Zastavaná plocha: 130,8 m2 s garážou

11-SITUÁCIA 06-REZ 05-2NP 04-1NP

Nosná drevená konštrukcia: stĺpiková – two by four
Vonkajší obvodový plášť: stierková omietka + drevený smrekovcový obklad Podlahy: drevené, vinylové, keramická dlažba
Vykurovanie: elektrické žiariče, elektrické podlahové rohože, kozubové kachle
Okná: plastové okná s trojsklom / dvojsklom
Vetranie: riadená výmena vzduchu pomocou rekuperačnej jednotky s integrovaným dochladzovaním / ohrevom vzduchu cez tepelné čerpadlo
Strecha: nad časťou 1. NP – plochá strecha, nad časťou 2. NP – pultová strecha

O architektovi:

Ing. arch. Václav Zahradníček (1979) vyštudoval Strednú priemyselnú školu stavebnú a Fakultu architektúry ČVUT v Prahe. Drevo ako materiál ho začalo fascinovať už počas štúdia a preto sa rozhodol zasvätiť svoju profesionálnu kariéru moderným drevostavbám. Vo svojej tvorbe vyznáva rokmi osvedčené krédo: V jednoduchosti je krása. Od roku 2002 spolupracuje s architektom Pavlom Horákom. Spolu založili v Prahe architektonický ateliér Prodesi, ktorý sa špecializuje výhradne na drevostavby. Z nevyhnutnosti mať dosah na výslednú kvalitu navrhnutých stavieb neskôr spolu založili v roku 2005 aj realizačnú spoločnosť Domesi, ktorá premieňa projekty na hodnotne a precízne vyhotovenú modernú architektúru s konštrukčným využitím dreva ako ekologického dorastajúceho materiálu s jedinečnými estetickými a funkčnými vlastnosťami. V súčasnosti má Domesi na konte vyše stovky realizovaných domov z dreva v Čechách a na Slovensku. Aktuálne realizácie architekta Zahradníčka a jeho kolegov z Prodesi/Domesi možno pravidelne spoznať v odborných médiách a na odborných fórach, z ktorých patrí k najpopulárnejším a najznámejším každoročná medzinárodná výstava moderných drevostavieb Salón drevostavieb a výberová publikácia Ročenka drevostavieb.

Text: Ľubica Fábri

Fotografie: Martin Zeman

www.domesi.sk