2-img_0961-lr2

K najpríťažlivejším stavbám patria tie, ktoré vynikajú nielen architektonickým riešením a harmóniou vonkajška s vnútrajškom, ale i súzvukom s okolitým prostredím. Čaro ateliéru v Klánoviciach od architektov z pražského ateliéru Prodesi/Domesi podčiarkuje navyše voľba materiálu: uprostred skupinky dospelých stromov postavili modernú drevostavbu, ktorá akoby odjakživa patrila na toto miesto.

Zadanie investora bolo vytvoriť na pozemku menšiu stavbu – ateliér v susedstve existujúceho objektu. Pri úvahách o koncepte novej stavby architektov ovplyvnila krásna parcela s vyrastenými borovicami, ktoré utváraj lesný charakter celého pozemku. Sám investor kládol od začiatku dôraz na maximálne zachovanie stromov. „Ateliér sme sa usilovali umiestniť na pozemok nenásilne a s rešpektom k prírode,“ vysvetľuje autor podmanivého diela, architekt Pavel Horák. Zámer sa podaril priam dokonale – jednu z vysokých borovíc nechali architekti zámerne prerastať terasou domu.

Architekti pristupovali k návrhu stavby ateliéru od začiatku veľmi citlivo s dôrazom na dizajn a jednotlivé detaily. Dôkazom je výsledné riešenie hmoty objektu, drevených fasád či okien s bezrámovým zasklením, ako aj vycibrená realizácia celého interiéru na mieru.

4-img_1053-lr 3-img_1041-lr

Dvojpodlažná stavba má jednoduché racionálne dispozičné riešenie, ktorého devízou sú vzdušne a priestranne pôsobiace prepojené priestory ateliéru na prízemí a galérie na poschodí. Juhozápadne orientovaná terasa opticky aj funkčne rozširuje plochu ateliéru, veľké presklené plochy umocňujú prelínanie sa interiéru domu na prízemí. Pôvabnú spätosť stavby s vonkajším prostredím dosiahli architekti použitím dreva ako základného konštrukčného materiálu pri výstavbe a výtvarnom riešení objektu.

Väčšina interiérových prvkov je vyrobená z rovnakého materiálu, z ktorého je postavená nosná konštrukcia domu – smrekové masívne drevené panely. Nosné steny sa vďaka tomuto konceptu krásne prelínajú so vstavanými prvkami nábytku a tvoria s nimi harmonizujúci celok, ktorý prepožičiava interiéru stavby jedinečnú atmosféru. Všetky kusy nábytku, rovnako ako i steny v interiéri, sú upravené bieliacim náterom a v jemných tónoch bolo zvolené aj zariadenie solitérnym nábytkom a doplnkami.

7-klanovice-prodesi-domesi-img_1126-lr 6-img_1130-lr 4-img_1151-lr9-pudorys-galerie8-pudorys-1np

Ateliér Klánovice, ČR

Autor: Ing. arch. Pavel Horák

Spolupráca: Ing. arch. Michal Kotlas
Autor interiéru: Ing. arch. Hana Viskupičová

Realizácia: Domesi, s. r. o., 2015
Úžitková plocha: 78 m2 + 25 m2 terasa

Stavebná technológia: masívne drevené panely CLT Novatop
Strecha: oceľový plech – matný lakovaný

Okná: drevené, bezrámové

Podlahy: ateliér – veľkoformátová dlažba, galérie – drevená dubová podlaha

Vykurovanie: kozubové kachle

Text: Ing. arch. Ľubica Fábri, ArtD., Foto: Lina Németh

10-ph-dko_4151

Ing. arch. Pavel Horák, Prodesi/Domesi

Architekt Pavel Horák je jedným z protagonistov architektonického štúdia Prodesi špecializovaného na tvorbu moderných drevostavieb. V úsilí o čo najvyššiu kvalitu vyhotovenia, navrhnuté stavby architekti aj sami realizujú prostredníctvom vlastnej stavebnej spoločnosti Domesi. Na konte majú vyše sto realizácií vydarených drevostavieb, mnohé z nich majú podľa želaní investorov nízkoenergetický či pasívny štandard. So svojimi vysoko profesionálnymi službami a nadšením pre moderné drevostavby sú architekti z Prodesi/Domesi k dispozícii aj klientom zo Slovenska. Začiatkom roku 2017 budú ich najaktuálnejšie realizácie súčasťou prestížnej medzinárodnej výstavy Salón drevostavieb 2017, ktorú môžu záujemcovia o stavanie z dreva navštíviť od 28. 2. do 10. 3. 2017 v Rakúskom kultúrnom fóre a neskôr aj na veľtrhu CONECO 2017 v Bratislave. Česko-slovenskí spoluorganizátori projektu, zameraného na popularizáciu kvalitných moderných drevostavieb ako udržateľnej formy výstavby – Centrum ARCHA matériO a Prodesi/Domesi, pripravujú podobne ako v doterajších jedenástich ročníkoch aj zaujímavý sprievodný prednáškový program s účasťou odborníkov zo SR, ČR a Rakúska. Viac na www.salondrevostaveb.cz