Dom navrhnutý podľa princípov trvalo udržateľného rozvoja s nízkymi nákladmi na energiu

Ekologický faktor: Dizajn budovy je navrhnutý v súlade s princípmi trvalo udržateľného rozvoja, ktorý maximalizuje solárne zisky a tým znižuje náklady na energiu.

Dom Santa Elena sa nachádza v horskom parku Arvi na kolumbijskej vysočine. Navrhnutý firmou Antonio Sofan Architects je nádherne osadený do svahovitého okolia so zachovaním pôvodného sklonu terénu.

Dom má zaujímavo a zároveň diskrétne riešený hlavný vstup cez strechu, pričom dispozičný návrh obsahuje 2 spálne, 2 kúpeľne, malú kuchyňu a meditačný priestor.

Objekt je konštrukčne zhotovený tradičnými stavebnými metódami s použitím progresívnych jednorazových bambusových blokov, ktoré sú kladené ako tehly a vytvárajú tak spodnú, podhľadovú-časť stropnej betónovej dosky. Táto stropno-strešná konštrukcia má príťažlivú textúru a zároveň prispieva k vyššej vodotesnosti. Dôležitou súčasťou konštrukcie je systém zachytávania dažďových vôd, zakomponovaný v zadnej časti strechy, oproti svahu.

Dispozícia domu je navrhnutá lineárne, tak aby solárne zisky boli čo najvyššie a tým eliminovali náklady na spotrebu energie. K akumulácii tepelnej energie zachytenej počas dňa prispieva i korková podlaha v objekte.

Dom nevyžaduje žiadny klimatizačný ani vetrací systém vzhľadom na lokalitu v ktorej je umiestnený.