Vyriešiť problémy s parkovaním v indickej metropole Mumbai (predtým Bombaj) má inovatívne parkovanie vo veži „Tata Tower”. Tá má zaparkovať vyše štyri tisícky áut. Maximálnu hustotu parkovania umožní vertikálny systém s využitím celej výšky budovy, kde budú autá presúvané na malých plošinách. Uvoľní sa tak priestor pre zeleň.

Okrem toho veža dvojice Seth Ellsworth a Jayoung Kim vytvorí 930 bytov pre zamestnancov indickej automobilky Tata, ktorá vyrába najlacnejšie auto na svete Nano. Umožní tiež parkovanie a dobíjanie elektrických vozidiel. Napríklad novinky od Tata elektorauto Nano EV.

Budova bude využívať alternatívne zdroje energie ako fotovoltaické  žalúzie, veterné turbíny či farmu na riasy. Takto získaná energia poslúži nielen na vlastnú prevádzku, ale tiež na dobíjanie áut.

Mumbai ako druhé najľudnatejšie mesto sveta trápi okrem vysokej hustoty osídlenia aj nedostatočná infraštruktúra. Kvôli chýbajúcej mestskej doprave si stále viac ľudí kupuje autá. A tie musia niekde parkovať. Predpokladá sa totiž, že do roku 2030 bude štvrtina mesta pokrytá parkujúcimi autami, zostane tak menej miesta pre parky, bývanie či voľného priestranstva. Ďalším problémom mesta sú emisie výfukových plynov. Riešením tak môže byť nový model od firmy Tata – elektrické auto Nano EV spolu s novým spôsobom parkovania.

Foto: Council on Tall Buildings and Urban Habitat