Každý, kto žil na internáte počas štúdia pravdepodobne zažil určité nevýhody ako nedostatok súkromia a priestoru, hluk, malé kuchynské priestory a pod. Projekt, predstavený v tomto článku, mnohé z nich vyriešil.

Projekt Cité A Docks, navrhnutý firmou Cattani Architects sa nachádza v Le Havre vo Francúzsku. Hlavnou myšlienkou bolo navrhnúť efektívne študentské bývanie s využitím recyklovaného materiálu. Na výstavbu štvorpodlažného objektu so 100 internátnymi izbami sa použili dopravné kontajnery. Každá izba o ploche 24m2 je vybavená kúpeľňou a kuchynkou a vytvára tak individuálne apartmánové bývanie.

Napriek ekologickému faktoru a funkčnosti je celkový vzhľad objektu značne priemyselný a “kovový”, čo je podľa názoru niektorých kritikov v nesúlade s účelom stavby.

Slovo architekta: “ Kovová konštrukcia kontajnerov umožňuje lepšiu identifikáciu jednotlivých miestností, pričom kvalita bývania je znásobená vonkajším rozšírením, ktoré slúži ako terasy a balkóny. Sekvencia priečnych chodieb, ktoré umožňujú prístup k izbám z fasády, dodáva objektu viac vizuálnej transparencie”.

Zdroj: www.freshome.com/