Centrum prírodných vied v dánskom meste Bjerringbro z dielne ateliéru NORD Architects z Kodane v tvare cylindra stavia na princípoch trvalej udržateľnosti. Početné výrezy, terasy a otvory ponúkajú pohľady do otvorenej krajiny. Denné svetlo hrá hlavnú úlohu v interiéri a dažďová voda zberaná zo strechy sa čistí a používa na prevádzku budovy. Exteriér je pokrytý sklenými profilmi v tvare U, ktoré sa menia podľa počasia a svetelných podmienok. V noci sa budova rozsvieti ako maják. Výsledkom je budova, ktorá inšpiruje budúcich vedcov a inžinierov, odráža záblesky tvorivosti a povzbudzuje objavovanie.

Centrum je však hlavne praktický komplex – zvonka vyzerá uhladene a až klinicky konzervovane. Vnútro budovy je prevažne z betónu, ktorý je praktický a ľahko sa upratuje po pokusoch. Všetky štyri poschodia sú otvorené, umožňujú tak študentom využiť priestor tak ako si to vyžadujú kurzy a experimenty. Podľa jeho autorov je v poriadku ak budúci vedci spravia pri svojich experimentoch hoci aj dieru do betónu. „Prírodné vedy sú o objavovaní a kladení otázok, preto sme chceli vytvoriť budovu, ktorá práve to podporí,“ povedal partner ateliéru Johannes Pedersen. Okrem toho má centrum podľa neho podporiť záujem mladých o prírodné vedy a kariéru v tejto oblasti.

Centrum bolo dokončené vlani. Tento rok sa dostalo medzi 22 projektov, ktoré síce nevyhrali, no ktoré získali obdiv v hlasovaní o cenu svetovej spoločnosti architektov (the World Architecture Community). Nedávno bolo nominované na cenu Miesa van der Roheho za rok 2011, ktorou sa oceňuje výnimočná architektúra v Európe.

Viac na:

http://www.worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=15033

http://inhabitat.com/2010/10/28/natural-science-center-nominated-for-mies-van-der-rohe-award/

http://www.nordarchitects.dk/featured/natural-science-building/