Novootvorený hotel siete Crowne Plaza „Kodaňské veže“ (Copenhagen Towers) v centre Kodane sa stal prvým energeticky efektívnym hotelom v Dánsku a tiež jedným z prvých vo svete. Medzi zelené hotely patrí napríklad štvorhviezdičkový W San Francisco, či nový prírastok siete Hilton v americkom Vancouveri v štáte Washington (nezamieňať si s kanadským menovcom).

Ide o prvý dánsky hotel, ktorý získava všetku energiu na prevádzku z obnoviteľných zdrojov. Takmer celá fasáda budovy je pokrytá systémom solárnych fotovoltaických článkov, využíva moderné energeticky efektívne technológie, kontrolu osvetlenia či dekompostovateľné toalety.

Energiu na prevádzku budovy produkujú pri cvičení aj stroje v hotelovom fitnescentre. Hostia tak môžu získať večeru zadarmo za bicyklovanie. Počas 15 minútovej jazdy vyrobia 10 watthodín elektriny, tí zdatnejší za hodiny aj 100 watthodín energie. Jednoduchým bicyklovaním tak návštevníci spravia nielen niečo pre svoje zdravie, no i pre životné prostredie, vysvetlil riaditeľ manažmentu hotela Allan L. Agerholm. „Hostia vlastne poskytujú energiu pre hotel,“ povedal.

Energiu šetrí aj kúrenie a chladenie pomocou podzemnej vody. „Voda, ktorá sa v zime používa na kúrenie, sa zrecyklovaná využije v lete na chladenie,“ povedal prezident hotelového manažmentu Sandeep Sander. Takto hotel ušetrí okolo 90 percent energie na reguláciu tepla v budove. Ide o prvý takýto systém v Dánsku.

Hotel, ktorý bol postavený minulý rok, sa nachádza v centre mesta, má 366 izieb a 26 poschodí. Stavba spĺňa dánske parametre na štandard nízko energetickej stavbu druhej triedy – teda spotreba energie nesmie prekročiť 42,6 kilowatthodín na meter štvorcový ročne. To je v porovnaní s bežným dánskym hotelom či budovou o 53 percent nižšia spotreba energie.

Viac na:

http://www.dac.dk/en/dac-cities/sustainable-cities/all-cases/buildings/copenhagen-no1-green-hotel-in-the-world/

http://www.copenhagentowers.dk/En/Home.aspx

http://inhabitat.com/2005/06/17/hilton-goes-green/

http://www.bizjournals.com/portland/stories/2005/06/13/daily28.html?jst=b_ln_hl