Masívne drevené slnečníky privítajú návštevníkov španielskej Sevilly už budúcu jar. Po dokončení sa stanú najväčšou drevenou stavbou na svete. Projekt takzvaných metropolitných slnečníkov (Metropol Parasol) vytvorí zakryté námestie, na ktorom možno nájsť múzeum, trh či kultúrne centrum. Obyvatelia i návštevníci sa môžu zhromaždiť pod obrovským slnečníkom, oddýchnuť si či si len tak vychutnať mesto.

Projekt pritom nie je len o vytvorení tieňa na námestí počas horúcich dní. Pôvodne mali byť na mieste slnečníkov vybudované podzemné garáže, no robotníci pri hĺbení základov objavili archeologické nálezisko. Pôvodné plány sa preto zmenili a namiesto parkovania sa z námestia stalo kultúrne a komunitné centrum pod názvom Plaza de la Encarnacion.

Podzemné priestory sú postavené tak, aby umožnili archeologický výskum, zatiaľ čo nad zemou je námestie s reštauráciami, barmi a trhom. Turisti sa môžu prejsť po povrchu slnečníkov, ktoré poskytujú výhľad na mesto. Vstup do múzea, k archeologickým náleziskám a tiež na strechu slnečníkov je cez piliere.

Slnečníky sú z drevených platní upravených polyuretánovým náterom. Jedným zo sponzorov projektu je najväčší európsky dodávateľ dreva, drevených a sklených obkladov finnforest-merk (FFM). Autorom projektu je nemecký ateliér J. Mayer H., ktorý vyhral súťaž v roku 2004.

 

 

Viac na:

Gigantic Wooden Parasols Are Popping Up in Seville | Inhabitat – Green Design Will Save the World

http://afasiaarq.blogspot.com/2009/11/j-mayer-h-metropol-parasol-plaza-de-la.html