Credit- Ira Nicolai

Austria House (Foto: Ira Nicolai)

Adresa: 7390 Fitzsimmons Road South, Whistler, British Columbia, VON 1B7, Kanada
Stavebník: Austrian Passive House Group (APG), Koordinácia DI Erich Reiner; Resort Municipality of Whistler, British Columbia
Architekt: Treberspurg & Partner Architekten a Mag.arch. Christoph Treberspurg
Dokončenie: 2009
Potreba energie: 13kWh/m2a podľa PHPP
Konštrukcia: masívne drevo

Žiadne športové podujatie na svete neláka svojim čarom viac než olympijské hry. V stredisku zimných športov Whistler-Blackcomb v meste Whistler bol postavený Rakúsky dom (Austria House) ako mediálne centrum pre rakúske vysielanie ORF počas 21. zimných olympijských hier. Ešte pred dokončením spôsobil tento prvý pasívny dom v Kanade rozruch medzi obyvateľmi a médiami, pretože niesol odkaz blížiacich sa olympijských hier – udržateľnosť. Budova s plochou 250 m? je postavená z ekologických materiálov a podľa najmodernejších štandardov pasívnej technológie.

Credit- Ira Nicolai Credit- Ira Nicolai

Východiskovým bodom architektonického návrhu bol prototyp stavania v alpínskom regióne: tradičná, kompaktná, na juh orientovaná budova so sedlovou strechou. Monolitický vzhľad umocňuje použitie rovnakých čiernych vlákno-cementových šindľov na fasáde i streche.

Na špirálovom elemente, ktorý funguje na prízemí ako bar a rozdeľovač priestoru, v oblasti schodiska a poschodia ako parapet, sú napojené rôzne funkčné oblasti objektu. Verejnosti prístupné prízemie s barom a gastronómiou je orientované k južnej terase. Na poschodí sa nachádza oddelený VIP priestor a vysielacie štúdio ORF. Po skončení hier je budova využívaná v zime ako centrum pre bežkovanie a v lete pre bicyklovanie.

Credit- Ira Nicolai Credit- Ira Nicolai

Na konštrukciu bol použitý systém firmy Holzbau Sohm DD DiagonalDübelholz (diagonálne drevené kolíky), ktorý je spájaný výhradne hmoždinkami z tvrdého dreva a tým pádom bez lepidiel a chemikálií. Ekológiu domu podporujú certifikované pasívne okná firmy OPTIWIN, ktorá dodáva okná s prírodnými izolačnými materiálmi, ako napríklad ovčia vlna. O vnútorné pohodlie sa stará kompaktný systém technického zázemia firmy Drexel und Weiss, ktorý domu dodáva neustále čerstvý, filtrovaný vzduch.

Vďaka vysokoúčinnému zatepleniu a použitiu kvalitných materiálov činia ročné prevádzkové náklady pre tento 250m? pasívny dom iba ca. 350 € za vetranie, kúrenie a teplú vodu.

Dom bol prefabrikovný v Európe a prevezený lodnými kontajnermi do Kanady.